Zekić će uvijek biti jedan od nas, a Boto je odlučio da Osijek neće biti prosječan

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

OSIJEK je osigurao kvalifikacije za Europa ligu pobjedom protiv Rijeke, ali je i ostao bez trenera. Kaotičnu situaciju u klubu na kraju sezone prokomentirao je za Index Dario Radaković, voditelj najpopularnije Osijekove navijačke Facebook stranice Bijelo-plava birtija.

JUTRO nakon pobjede protiv Rijeke i konačnog osiguranja plasmana u Europu iduće sezone u gradu na Dravi bilo je poprilično kaotično. Lagao bih kada bih rekao da je vijest o smjeni trenera Zekića bila potpuno neočekivana iz čistog razloga što je jako puno ljudi, na ovaj ili onaj način, došlo do te informacije puno ranije.

Postojale su špekulacije da će se razlaz dogoditi na koncu sezone nakon zadnjeg kola, no netko je očito htio malo drugačiji scenarij te je sve objavio u prilično nezgodnom trenutku. Da se ta cijela situacija odvila kako je trebala i kako je bilo zamišljeno, bijes jednog dijela navijača bi sigurno bio prilično umanjen.

Uprava je prvo dovela trenera pa sportskog direktora koji ga ne želi

Zoran Zekić ima kredit kod bijelo-plavog puka ponajviše iz razloga što je dva puta preuzeo NK Osijek u trenucima kada se trebalo iščupati iz vrlo neugodne situacije. Pogotovo prilikom prvog preuzimanja klupe kada je budućnost kluba bila na vrlo klimavim nogama te kada stranog kapitala nije bilo na mapi.

U drugom navratu je pak izlazak u Europu opasno visio, a klub je nakon nekoliko lošijih trenerskih izbora (čitaj: Poms, Perković, Tomas) bio primoran napraviti potez koji će javnost pozdraviti i koji će donijeti mir i stabilnost u dužem periodu.

Međutim, uprava kluba je i ovdje učinila veliku grešku izabravši prvo trenera s kojim je mislila uploviti u tu dugotrajniju stabilnost, a tek nakon toga odabrala sportskog direktora koji će preuzeti sve konce u krojenju sportske politike. Negdje sam pročitao i vrlo dobar opis te situacije - pokušali su prvo navući cipele pa čarape...

U klub je tako ušla "velika njuška" i čovjek ogromnog internacionalnog renomea Jose Boto. Iako se isprva medijski pokušala stvoriti slika kako će Zekić i Boto zasigurno međusobno odlično surađivati, to nije bilo tako. Svi oni koji pomnije prate klub su mogli to pretpostaviti.

Zekićeva sloboda ograničena

Naime, popularni "Zeka" je, što bi se reklo, čovjek iz naroda, samim time je zbog svoje osobnosti i ponašanja izvan travnjaka pobrao ogromne simpatije medija i navijača. Jose Boto je, s druge strane, čovjek visoke reputacije i radne etike, koji je poprilično surov i profesionalan.

Izjavio je prilikom svog dolaska kako je izabrao Osijek jer je tu dobio ogromnu slobodu u provođenju svojih zamisli i kako želi podnijeti na svojim leđima sav teret. Doslovno želi biti okarakteriziran u svom putu kao pukovnik ili pokojnik, sredine nema jer bi "sredina" značila i ostanak u prosječnosti.

Gdje je točno puklo u njihovom odnosu vjerojatno nikad nećemo saznati iz prve ruke. Postoje razne špekulacije na internetu no najbolje je ne ulaziti u njih jer nitko ne može garantirati njihovu točnost. Jose Boto jednostavno ne vjeruje da je Zekić dovoljno dobar trener za ostvarenje ciljeva koje si je on sam zadao.

Promjenjiva forma

NK Osijek je kroz cijelu sezonu igrao toplo-hladno, možemo reći kako je sami početak bio odličan, sredina poprilično loša i onda vrlo dobar kraj. Očito je da Boto unatoč ovom vrlo dobrom kraju nije zaboravio na onu prilično lošu sredinu sezone.

Ono što je sigurno je da će novi trener biti stranac. Rui Faria je isplivao kao glavni kandidat, no navodno je u igri još nekoliko imena, a konačnu presudu po tom pitanju ćemo saznati u idućih mjesec dana. Jose Boto je dakle odlučio napraviti totalni remont, postaviti svoje ljude u školu nogometa, postavit će i trenera kojem u potpunosti vjeruje i koji je spreman biti produžena ruka njegovih zamisli.

Također, već su dogovorena dva pojačanja, a još dva bi trebala biti dogovorena prilično brzo. Iako prijelazni rok nije ni blizu te većina klubova po tom pitanju ne radi trenutno ništa. Očekuje nas brdo novih lica te razlaz s jednako velikim brdom starih lica.

Novi vjetrovi su zapuhali na Opus areni, a ono što nama kao navijačima preostaje je puhati u smjeru što boljeg i što jačeg kluba. Zoran Zekić će zauvijek ostati jedan od nas, osoba koja je ispisala jedne od najljepših stranica u novijoj povijesti kluba i osoba koja će biti zapamćena po tome što je radila u našem klubu ne samo mozgom nego i srcem.

Jose Boto je pak odlučio pod svaku cijenu izbaciti NK Osijek iz tračnica prosječnosti i konstantnog neuspjeha po pitanju borbe za trofeje. Stavio je na kocku puno toga, uzeo je metlu u ruke i počeo s čišćenjem.

Vlasnik mu je za to dao zeleno svjetlo. Nama ostaje nada i vjera u bolje sutra, u Osijek koji konačno ulazi u skupine bilo kojeg europskog natjecanja i u Osijek koji se aktivno bori za trofeje. Ovaj grad i klub su to itekako zaslužili!

Pročitajte više