hnl

Zekić: Otišao sam zbog čudnog pravila. Više se isplati igrati drugu nego prvu ligu

BIVŠA igračka legenda HNL-a te nekadašnji trener Osijeka Zoran Zekić više nije trener mađarskog Diósgyõra. Zekić nije uspio spasiti klub od ispadanja i zbog toga je morao otići.

Na službenoj stranici kluba objavljeno je da će momčad u narednoj sezoni voditi domaći trener te da će u ekipi igrati domaći igrači.

Zekić je momčad preuzeo u siječnju, a vodio ju je u 20 utakmica. Ostvario je sedam pobjeda, pet remija i osam poraza u svim natjecanjima.

Diósgyõr je po Zekićevom dolasku bio posljednja momčad prvenstva, a hrvatski trener je uspio skočiti za jednu poziciju, što je bilo nedovoljno za ostanak.

''Morao sam otići zbog bizarnog pravila''

"Nije me iznenadila odluka kluba. Imao sam ugovor do lipnja, a dogovor je bio takav da ako ne uspijemo ostati u ligi, odlazim. Nikakvih repova nema. Jednostavno, prema pravilima Mađarskog saveza, klub koji se natječe u drugoj ligi može voditi samo mađarski trener, a u njemu mogu igrati samo domaći igrači. Ja ionako nisam ni imao ambicije da ostanem u drugoj ligi, a i da jesam, to ne bi bilo moguće", kazao nam je Zekić pa je dodatno objasnio neobično pravilo mađarskog nogometa.

''Najbolji strijelac prve lige je otišao u drugu jer tamo ima više para''

"Mađarska federacija plaća klubovima druge lige velik novac da mogu nastupati samo domaći igrači. Ima tu i tamo koji stranac, ali to su isključivo igrači koji su u Mađarskoj dugo godina i imaju putovnicu. Takvo pravilo s jedne strane nije loše jer se stimulira mađarski nogomet, no s druge strane nije ni dobro jer daje igračima pravo da mogu ucjenjivati klubove. Ima tu svakakvih paradoksa. Recimo, napadač Vašaša je na polusezoni bio najbolji strijelac lige, a onda je otišao u drugu ligi jer mu je bilo financijski isplatljivije. Davanja u drugoj ligi su za mnoge igrače veća od onih koji igraju u prvoj", kazao nam je bivši trener Osijeka.

Svaki put kad neki klub iz HNL-a otpusti trenera, ime Zorana Zekića se počne spominjati. Gorica je otpustila Oreščanina, Šibenik je ostao bez Escobara. Pitali smo Zekića je li ga itko do sada kontaktirao iz Hrvatske i bi li se volio vratiti u HNL.

''Volio bih se vratiti u HNL, ali ne želim se nametati''

"Ništa konkretno se nisam dogovarao s bilo kim. Tek sam ostao bez kluba i zasad nemam nekih konkretnih planova. Polako, vidjet ćemo što će biti. Ne mogu reći da se ne bih volio vratiti u Hrvatsku, ali ne bih volio ni da ovo netko protumači da se preko medija namećem i nudim. Bit će ono što mora biti", rekao nam je Zekić i dodao je jednu zanimljivost za kraj:

''Ja sam valjda jedini trener na svijetu koji je u jednoj godini uspio biti prvak i ispasti iz lige. Osvojio sam naslov sa Šerifom, a sad sam ispao.''

Pročitajte više