"Želimo da svaki građanin Hrvatske bude ponosan na svoju košarkašku reprezentaciju"

NAKON uspješno odrađenog posljednjeg velikog natjecanja, Olimpijskih igara u Pekingu, na kojima je hrvatska reprezentacija dohvatila plasman među osam najboljih svjetskih ekipa, izbornik Jasmin Repeša i hrvatski košarkaški imaju novi izazov. Od 7. do 20. rujna se održava Europsko prvenstvo u Poljskoj.

"Barem deset reprezentacija misli da može uzeti medalju"

Košarkaška smotra Starog kontinenta prilika je za hrvatsku reprezentaciju da nakon dugo vremena dođe do medalje na velikom natjecanju. Nakon odličnog nastupa na Olimpijskim igrama te nakon što je skoro zaboravljeni Nikola Vujčić rekao da će opet igrati za reprezenentaciju, javnost to potajno priželjkuje.

Izbornik Repeša mirno spušta loptu na zemlju. Rujan ipak nije sljedeći mjesec.

"Najbitnije je da smo mi zdravi, da dobro napravimo pripreme i da imamo timski duh. To je glavni preduvjet za nastup u Poljskoj. Ne možemo govoriti u ovom trenutku o ambicijama. Još deset reprezentacija misli da može uzeti medalju, a uzet će ih one ekipe koje budu imale više pameti i koje će igrati timsku košarku. Mi u svakom slučaju želimo da svaki hrvatski građanin bude ponosan na svoju košarkašku reprezentaciju", ističe Repeša.

No, prilika je ovdje. Hrvatska košarkaška reprezentacija još od vremena Kukoča, Rađe i Petrovića nije bila ovako jaka i dobro posložena stoga ne treba sumnjati da potencijala ima.

"Ja trener Reala? Ni sa kim nisam razgovarao"

Uz to ima i vrhunskog izbornika, kojega se pred najvažniji košarkaški događaj godine, vrbuje sa svih strana. Navodno je Jasko potencijalni novi trener madridskog Reala.

"Ni sa kim iz Reala nisam razgovarao, ne znam ništa o tome. Priznajem da mi je ovaj odmor od četiri mjeseca bez klupske košarke pomalo već dosadio. No, ima i to svoje prednosti. Fizički sam odmoran i ovako kada radim samo s reprezentacijom mogu se puno više posvetiti pripremi, analiziranju i razgovoru s igračima. Jedino imam manje love na računu", kaže u šali izbornik hrvatske reprezentacije.

Iako pripreme počinju tek za tri mjeseca već je sada razvidno da hrvatske reprezentativce očekuje vrlo naporno ljeto. Za razliku od priprema za Peking, ovoga puta će na pripreme doći nakon odmora te im je zato Repeša "smjestio" deset dana Rogle. A znamo što se tamo događa. Krv i znoj.

Devet ili deset pripremnih utakmica uoči EP-a

Pripreme počinju 20. srpnja testiranjima u Zagrebu, zatim se putuje u Crikvenicu gdje se ostaje nekoliko dana pa na bazične pripreme na Roglu.

Nakon toga slijede dvije pripremne utakmice s Poljacima, zatim povratak na pripreme u Poreč gdje se ostaje deset dana. Tamo će se Hrvatska ogledati s prijateljskom nam Slovenijom u dvije utakmice te će nakon toga put Njemačke gdje će igrati na turniru s domaćinom, Poljskom i Makedonijom (dvije utakmice).

Nakon dva dana odmora u Zagrebu, ide se na turnir u Tursku na kojem nastupaju domaćin, Australija, Velika Britanija, Njemačka i Latvija. Tu ćemo odigrati, ovisno o plasmanu, tri ili četiri utakmice.

Malo ili puno utakmica?

"Hrvatska mora imati dovoljan broj utakmica jer ima igrača kojima treba utakmica, a i treba nam za uigravanje. Ja sam generalno zadovoljan s nastupima većine igrača u klubovima, neki su igrali više, neki manje, no to je svakako bilo bolje u odnosu na godinu prije. Ukić također ima solidnu prvu NBA sezonu. Malo sam razočaran što Tomas i Barač nisu dobili onoliko prilike koliko sam očekivao, ali s druge strane su primjerice Lončar i Nicević igrali stvarno jako puno što nismo očekivali".

Suton praktički ispao iz kombinacija za EP u Poljskoj

Repeša je rekao da je prerano govoriti o kadru s kojim će Hrvatska igrati u Poljskoj. Naime, kako će postojati A i B reprezentacija, s time da će B igrati na Mediteranskim igrama u Pescari, a onda doći na Roglu, tek bi se nakon priprema u Sloveniji moglo iskristalizirati 12 ili 14 igrača na koje će se računati na EP-u.

Što se tiče Gorana Sutona, potencijalnog hrvatskog reprezentativca koji igra za Michigan State, sve je izglednije da on neće biti u kadru za predstojeće Europsko prvenstvo. Naime, Suton je potvrdio da zbog svoji obveza ne može biti na pripremama s B reprezentacijom u lipnju pa bi prema tome propustio pripreme za eventualno uskakanje u A reprezentaciju. Teško je očekivati da bi direktno iz NBA kampova uletio u momčad za Poljsku. Prema svemu sudeći, Suton će ostati perspektiva za neke sljedeće reprezentativne akcije. Repeša nije htio decidirano reći što će s njim biti, no čini nam se da je skloniji tomu da odabere kadar iz A i B reprezentacije. 

"Mi njega duže vrijeme pratimo. S njegove strane volja postoji. Koliko će njegove dobre igre izazvati interes, koliko će mu to sve s reprezentacijom stvarati problema, to su sve pitanja o kojima ne možemo sada još raspravljati. Mi se svakako nećemo odreći nekoga tko je voljan pomoći tko ima kvalitetu za pomoći. No, moramo biti oprezni s davanjem izjava kako se ne bi zaletjeli. Iza 1. svibnja možemo govoriti o kandidatima A i B reprezentacije. Puno će igrača biti u programu B reprezentacije koja će imati svoj stožer i koja će biti svojevrsni filter za A reprezentaciju", zaključuje Repeša.

Podsjetimo, Hrvatska će se na Europskom prvenstvu u Poljskoj u prvoj fazi natjecanja ogledati s Izraelom, Grčkom i Makedonijom.

M.Š.
Foto: AFP/Index

Pročitajte više