VAR

Živciraju li vas zaleđa od milimetra? Premiership ima novo rješenje

Foto: EPA-EFE

THE NEW YORK TIMES donosi vijest kako ćemo od iduće sezone gledati veliku promjenu u Premiershipu povezanu s VAR-om. Iako je videosustav uvelike pomogao sucima da donose točne odluke, dio navijača ne voli VAR. Kao jedan od glavnih razloga navodi se cjepidlačenje kod milimetarskih zaleđa, a engleska liga ponudila je rješenje tog problema.

Jedna od promjena se odnosi na to da se gledateljima više neće prikazivati linije kod određivanja zaleđa, već samo konačna odluka. Druga odluka je da će se koristiti deblje linije, koje se povlače u ravnini najisturenijeg napadača i predzadnjeg obrambenog igrača. Time se, piše Sky Sport, u Premiershipu nadaju kako će izbjeći situacije u kojima je netko u zaleđu nekoliko milimetara.

Postoji i jedan problem. Linije za određivanje zaleđa su trenutno debele pet centimetara. Neke lige dozvoljavaju preklapanje tih linija, dok druge samo gledaju koja je linija bliža golu. Upitno je hoće li Englezi u tom segmentu zadržati isti kriterij, kao i hoće li im FIFA to dozvoliti. 

Istraživanja su pokazala kako je najveći problem pri zaleđu određivanje točnog trenutka u kojem je lopta dopuštena. Margina greške u tim situacijama iznosi i do 20 centimetara. Širenje linija bi pomoglo u tom pogledu te bi sucima bilo lakše donijeti ispravnu odluku u najtežim situacijama.

Pročitajte više