ZOI PEKING

Zlatna ruska djevojčica je dopingirana. Najveća senzacija postala skandal ZOI-ja

Foto: Profimedia

KAMILA VALIJEVA (15), ruska klizačica, prije tri dana je ušla u povijest Olimpijskih igara i sporta općenito. Osvojila je momčadsko zlato kao prva žena koja je uspjela izvesti četverostruki skok na Igrama. Što je još bolje, to joj je uspjelo čak dva puta. Uz zvuke Ravelovog Bolera izvela je četverostruki salhov, pa kombinaciju četverostrukog i trostrukog tulupa, da bi na kraju pokušala još jedan četverostruki tulup koji ipak nije uspela izvesti, ali je trijumf okrunila trostrukim akslom.

Svijet ju je slavio zbog neviđenog pothvata

Valijeva je izvela dva savršena četverostruka skoka u finalu. Pokušala je napraviti i treći, ali je pala. Na kraju je osvojila zlatnu medalju s ukupno 178.92 boda. Međutim, noćas su ruski mediji, ali i Inside the Games objavili da je Valijeva bila pozitivna na doping testu koji je obavila prije spomenutog epohalnog trijumfa. Valijeva je pala na testu jer joj u krvi pronađen zabranjeni lijek Trimetazidin. Uzima se za liječenje srčanih problema, navode ruski Čempionat i Sport ekspres.

Uzela je lijek za srce. Međutim, sportašima je zabranjen jer povećava izdržljivost

Međutim, spomenuti medikament također povećava izdržljivost te poboljšava protočnost krvi. Međunarodni olimpijski odbor je do daljnjeg odgodio svečanost dodjele nagrada zbog pravnih konzultacija koje će se najranije okončati danas.

Inside the Games ističe, dakle, da je Valijeva test napravila prije pekinških Igara. Međutim, ona po Svjetskom anti-doping pravilniku spada u "zaštićene osobe". Po njemu, sportaši koji nemaju 16 godina "ne mogu biti službeno proglašeni krivima za anti-doping prekršaj'. Zato će Valijeva, ako bude proglašena krivom, vjerojatno dobiti blažu kaznu od najstrožih.

Ipak, postoji olakotna okolnost za Valijevu

Prijeti joj zabrana natjecanja u pojedinačnoj konkurenciji. Rusija bi mogla izgubiti zlatnu medalju u momčadskom natjecanju klizača. Rusi su inače uvjerljivo pobijedili sa 74 boda ispred Amerikanaca (65) i Japanaca (63), a proglašenje pobjednika trebalo je biti još u utorak, ali je odgođeno.

Tada se pričalo da je do odgode došlo zbog toga što su pojedini američki klizači morali biti u karanteni jer su bili u kontaktu sa zaraženima koronavirusom. Uz Valijevu, reprezentaciju Rusije, kojoj sada ozbiljno prijeti gubitak zlata, čine još Mark Kondratjuk, zatim sportski par Anastasija Mišina i Aleksander Galijamov te plesni tandem Viktorija Sinicina - Nikita Kacalapov.

Rusima se ovo dogodilo dok su pod kaznom zbog stalnog dopingiranja

Podsjećamo, ruski sportaši i na ZOI-ju u Pekingu su zbog sustavnog dopinga kažnjeni tako da nastupaju ne pod zastavom Rusije, nego Ruskog olimpijskog odbora. 

Pročitajte više