nogometna romantika

"Zlatnu loptu sam dobio zato što Del Piero nije igrao, a Totti nije mogao hodati"

Foto: Gulliver / Getty Images

FABIO CANNAVARO ušao je u povijest kada je 2006. osvojio Zlatnu loptu, kao prvi i za sada posljednji "čisti" branič koji je u preko 60 godina Ballon d'Ora osvojio nagradu za najboljeg nogometaša svijeta.

Prije njega to su od defenzivaca uspjeli još samo Franz Beckenbauer i Mattias Sammer, ali zapadni i istočni Nijemac nipošto nisu bili poput Cannavara, igrači kojima je "zabranjeno prelaziti centar".

Beckenbauer je gradio igru svojih momčadi i prolazio linije, a Sammer je tek u kasnijoj fazi karijere iz veze prekomandiran u obranu. 

Zato je Cannavarovo osvajanje nagrade, inače rezervirane za kreativce, driblere i golgetere, shvaćeno kao nagrada za sve one koji u nogometu obavljaju prljave poslove, a koje se nikada ne slavi.

Cannavaro se u video razgovoru s nekadašnjim suigračem Hernanom Crespom prisjetio najbolje godine u karijeri, jer 2006. je i osvojio SP kao kapetan Italije. Zlatna lopta za tu godinu dodijeljena mu je kao nagrada za sjajne utakmice na prvenstvu u Njemačkoj.

"Divno je što sam dobio Zlatnu loptu, ali budimo realni, ne bih je dobio da je na SP-u igrao Del Piero i da je Totti tamo mogao stajati na nogama" rekao je kroz smijeh.

Slavni branič tako se referirao na to što je Del Piero bio rezerva na prvenstvu, dok je Totti tamo generalno odigrao loše i na većini utakmica je rano zamijenjen.

Da su ti umjetnici i strijelci bili na visini zadatka, Cannavaro je uvjeren da bi netko od njih, a ne on uzeo Zlatnu loptu. 

Pročitajte više