Znanstvenici dokazali: Pivo pomaže oporavku nakon napornih treninga

KVALITETNA prehrana za profesionalnog je sportaša jednako važna poput fizičke pripreme. A kada se govori o pripremljenosti, onda su borilački sportovi na samom vrhu. Osim vrhunske snage i fleksibilnosti koje su potrebne borcima da bi opasnost ozljeda sveli na minimum, potrebna je i gotovo nadljudska izdržljivost zbog specifičnih napora koje ovi sportovi donose.

Jedna vrlo zanimljiva informacija razveselila je ovih dana sportaše koji su ujedno i ljubitelji piva. Prema istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Granadi, ovo popularno alkoholno piće pomaže oporavku nakon napornih treninga i djeluje vrlo pozitivno na imunitet ljudskog metabolizma. Osim toga, pivo će svojim učinkom ublažiti bolove nastale sitnim ozljedama ili zbog preforsiranosti mišića.

Borilački portal Tatami odlučio je provesti anketu vezanu uz najnovije znanstveno istraživanje među poznatim MMA borcima. UFC-ov Thales Leites trenira šest puta tjedno, a obično tri puta godišnje ulazi u kavez. Vijest je primio sa čuđenjem...

"Nisam to znao, no to je dobra vijest, zar ne? Kada se spremam za borbu potpuno izbacim alkohol. Možda popijem dva piva u dva mjeseca. Nije mi lako jer volim popiti nešto alkoholno kad izađem. Ovo je zato dobro saznanje, do sada sam mislio da je alkohol otrov koji će te uništiti", našalio se Leites i dodao:

"Svatko voli pivo kako bi se opustio s prijateljima, no ne treba pretjerivati. Treba znati koji su ti limiti unatoč tome što dobro utječe na zdravlje."

I bivši borac Pridea, a danas američkog UFC-a, Carlos Baretto, ima slično mišljenje.

"Volim pivo, no uvijek sam izbjegavao piti vino i pivo kada se spremam za borbu. Nakon borbe je to OK, no treba biti umjeren. Moj najveći porok je slatko", priznaje Baretto.

Prema istraživanju muške osobe bi nakon napora smjele popiti do 0,6 litara piva, dok je za žene ta granica na 0,4 litre.

Pročitajte više