Zubac je čak i Kawhija Leonarda natjerao na osmijeh. Evo koje je sve rekorde srušio

Foto: Profimedia

IVICA ZUBAC sinoć je odigrao utakmicu karijere i ostvario učinak kakvim se mogu pohvaliti samo neki od najvećih centara u povijesti NBA lige. U pobjedi LA Clippersa nad Indianom 114:100 zabio je 31 poen uz 29 skokova te po tri asistencije i blokade, 82 % šuta iz igre (14/17) i 100 % iz slobodnih bacanja (3/3).

Time je postavio osobne rekorde u ukupnim skokovima, defenzivnim (17) i  ofenzivnim skokovima (12) te ostao jedan poen od učinka karijere u poenima, ali puno ga više boli to što nije uspio uhvatiti još jedan skok koji bi mu donio čarobni učinak 30+30 kakav je u NBA ligi u 76 godina ostvaren samo 25 puta, od čega je 11 puta to učinio Wilt Chamberlain. U zadnjih 40 godina ostvarili su ga samo Kevin Love 2010. i Dwight Howard 2018. godine.

Leonard se smiješio zbog Zupca, trener nije mogao vjerovati

Nije ga uspio dohvatiti jer nije htio varati igru nego je, iako je utakmica već bila odlučena, četiri minute prije kraja napravio šesti, isključujući prekršaj. Dok je izlazio s parketa, svi u dvorani su ustali i ispratili ga ovacijama, a čak ga je i trener Ty Lue upitao: "Zašto si napravio faul?", smatrajući da je mogao uloviti povijesni učinak.

Kad je sjeo na klupu pokraj ozlijeđenog Kawhija Leonarda, čak se i vječno ozbiljni superstar nasmijao i nešto mu dobacio. "Rekao mi je da sam ja jedini igrač koji ima prosjek od četiri prekršaja bez da napravim prekršaj", otkrio je Zubac na press-konferenciji poslije utakmice.

Zubac: Bio sam jako ljutit zbog prekršaja, ali ludo je ući u istu rečenicu s Kareemom

Ali i bez tog 30. skoka Zubac je odigrao utakmicu za povijest jer od 1973. godine, otkako se broje blokade, samo je Kareem Abdul-Jabbar imao bolji učinak od Zupca na sinoćnoj utakmici.

"To je ludo, uvijek samo želio imati utakmicu s 20 koševa i 20 skokova, ali sad sam imao šansu za 30+30, baš sam jako to želio i strašno sam ljutit što sam ispao iz igre zbog prekršaja. Ali ludo je što sam uopće upao u istu rečenicu s Kareemom", rekao je Zubac, koji je Abdul-Jabbara upoznao u ranim NBA danima, dok je igrao u LA Lakersima, koji su mu ga doveli da ga poduči svojoj slavnoj "udici", horogu kojim je zabio mnoge od svojih 38.387 poena, što je i dalje NBA rekord.

Zubac je za šest skokova srušio ovosezonski NBA rekord, a za devet hrvatski NBA rekord, koji je dosad držao Dino Rađa s 20 skokova protiv Toronta 1996.

Samo Zubac i Wilt Chamberlain

Već nakon prve četvrtine imao je 14 poena, devet skokova i dvije blokade, na poluvremenu je došao do 16 i 15 uz tri blokade, što je učinak kakav su u NBA povijesti imali još samo Shaquille O'Neal, Kevin Garnett, Tim Duncan i Yao Ming. Imao ga je zasigurno i Wilt Chamberlain, ali u njegovoj eri blokade se još nisu računale.

Osim toga, Zubac je postao prvi čovjek nakon O'Neala 2004. s barem 30 poena, 25 skokova i 80 % šuta na utakmici, a otkako je 1979. uvedena linija za tri poena, to je uspjelo još samo Charlesu Barkleyu. Ako se izdvoji 30 poena, 29 skokova i 80 % šuta, jedini čovjek u NBA povijesti koji je to učinio prije Zupca bio je Wilt Chamberlain - sedam puta.

Pročitajte više