NBA

Nikola Jokić: Nije mi nimalo lako igrati protiv Zupca

Foto: Getty Images

DENVER NUGGETSI u NBA ligi nastupaju od 1976., nikad nisu osvojili naslov ni bili u finalu, a samo dvaput su zaigrali u konferencijskom finalu. LA Clippersi su se NBA ligi priključili 1970. pod imenom Buffalo Braves i nikad nisu bili niti u konferencijskom finalu.

Večeras u 3 sata iza ponoći prema našem vremenu u majstorici serije drugog kruga odlučit će tko će od njih u finale Zapada - Clippersi prvi put u 50-godišnjoj povijesti ili Nuggetsi treći put. 

Okršaj možete pratiti uživo na Index Sportu.

Clipperse je većina analitičara proglašavala najvećim favoritima NBA lige ove sezone zbog dolaska Kawhija Leonarda i Paula Georgea. Iako tijekom sezone nisu bili previše impresivni, to se pripisivalo činjenici da skoro ni u jednom trenutku nisu bili kompletni te pretpostavci da se čuvaju za doigravanje.

Nakon četvrte utakmice trebala im je jedna pobjeda. Nakon šeste im treba i dalje

Nakon što su uz nešto više muke od očekivanog u prvom krugu riješili Dallas, Clippersi su poveli 3:1 protiv Denvera i trebala im je samo još jedna pobjeda za povijesni plasman u finale Zapada. Dvije utakmice kasnije i dalje im treba ta jedna pobjeda i sad je sav pritisak na njima. Nuggetsima nitko ne bi zamjerio poraz u ovoj fazi, dok bi Clippersima sve osim naslova prvaka bilo podbačaj, a ispadanje u polufinalu Zapada potpuna katastrofa.

"Možda zvuči čudno, ali mi na terenu uopće ne razmišljamo koliko gubimo. Igramo i ludo se zabavljamo. Sav pritisak je na njima, a mi se trebamo i dalje zabavljati, maksimalno se truditi i dati sve od sebe", rekao je Nikola Jokić nakon šeste utakmice, u kojoj su Clippersi u trećoj četvrtini imali 19 razlike i samo su trebali privesti utakmicu kraju da bi dobili seriju.

A sedma utakmica je u pravilu drukčija od ostalih jer su ulozi golemi, a iako su Clippersi na papiru bolja i iskusnija momčad, iskustvo sedmih utakmica je na strani Denvera. Nuggetsima će ovo biti četvrta uzastopna serija koja se odlučuje u majstorici. Lani su tako pobijedili San Antonio pa ispali od Portlanda, a ove godine su već preokrenuli zaostatak od 3:1 protiv Utah Jazza.

Trener Clippersa: Ne znam što očekivati, nikad nismo zajedno igrali sedmu utakmicu

"Ne znam što očekivati ni što ćemo naučiti iz ove utakmice. Mi nikad nismo zajedno igrali sedmu utakmicu", rekao je trener Clippersa Doc Rivers, kojeg mnogi proglašavaju glavnim krivcem za podbačaje Clippersa nakon što su poveli 3:1 jer nije znao reagirati na igru Denvera.

Nuggetsi su se pak prisjetili čovjeka koji ih je prvi uveo u finale Zapada, još tamo 1985. godine. Alex English po mnogima je najbolji igrač u klupskoj povijesti, ispred Davida Thompsona i Carmela Anthonyja, no smatra da je Nikoli Jokiću već mjesto u tom društvu.

Alex English: Jokić je već jedan od najboljih Nuggetsa ikad. On i Murray su posebni

"Da sad završi karijeru, već je dokazao da je jedan od najvećih Nuggetsa svih vremena", rekao je za službenu stranicu kluba English, osmerostruki All-Star, najbolji strijelac lige 1983. i član Kuće slavnih.

"Nisam iznenađen. I očekivao sam seriju od sedam utakmica, tešku za obje momčadi. Mislim da je Nuggetsima trebalo vremena da uhvate ritam, ali sad su ga pronašli, svi su prihvatili svoje uloge, a Jokić igra fenomenalno, izvan svake pameti", kaže English.

Osim Jokića, golemi razlog za uspjehe Denvera je i Kanađanin Jamal Murray, koji je protiv Jazza dvaput zabio 50 poena. Protiv Clippersa se spustio na zemlju i na prosjeku je od 20 poena u seriji, ali kad je najvažnije, lopta je uglavnom u njegovim rukama.

"On je već superstar i samo će biti još bolji. Obojica su vrlo posebni igrači."

Jokić objasnio razliku između Zupca i Harrella

Međutim, tu posebnost moraju dokazati večeras. Ključ utakmice bit će u obrani Clippersa na Nikoli Jokiću, koji se najčešće mora boriti protiv Ivice Zupca i Montrezla Harrella, dva potpuno različita tipa igrača.

"Zubac je veći i viši, zaista dobro pokriva prostor i nije mi lako šutirati preko njega. Harrell je snažan tip koji mi se uvijek unosi u tijelo. Potpuno su različiti. Harrell će ofenzivno ponekad igrati na postu, može napadati koš i vrlo je atletičan, dok se Zubac otvara za dodavanja pod koš i vreba ofenzivne skokove. Obojica su prihvatila svoje uloge i te uloge igraju na zaista visokoj razini", objasnio je Jokić.

Iako u momčadi punoj zvijezda poput Leonarda, Georgea i Loua Williamsa Zubac ne kotira kao bitan igrač u napadačkom segmentu igre, uspije li večeras obranom limitirati Jokića njegove zasluge za plasman u finale Zapada bit će goleme.

Pročitajte više