SKIJANJE

"Zubo je fajter, cijeli život bori se sa stazom. Pokazao je zube velesilama"

Foto: EPA

FILIP ZUBČIĆ ove skijaške sezone oduševljava hrvatsku sportsku javnosti sve boljim rezultatima. Danas je u Hinterstoderu osvojio drugo mjesto u veleslalomu i tako ostao u utrci za Mali kristalni globus u toj disciplini.

Do kraja sezone ostala su još dva veleslaloma - onaj u Kranjskoj Gori te završnica u talijanskoj Cortini d'Ampezzo u kojoj će se vjerojatno odlučivati o osvajaču.

Zubčić u tu završnicu ulazi kao treći u poretku veleslaloma s osvojenih 368 bodova, 26 manje od vodećeg Norvežanina Henrika Kristoffersena koji ima 394 boda. Drugi je Alexis Pinturault koji je dosad osvojio 388 bodova.

Sve je otvoreno

Pobjednik utrke osvaja 100 bodova, drugoplasirani 80, trećeplasirani 50 bodova i tako dalje pa to znači da se do kraja sezone kažnjava svaki i najmanji kiks na stazi. 

"Nakon pobjede u Japanu ovo je još jedan odličan rezultat, nije bilo lako, obje vožnje bile su jako teške. Zubo se uspio prilagoditi na obje i spojiti dvije dobre vožnje u drugo mjesto. Idemo dalje", kratko je nakon utrke rekao Zubčićev trener Marko Šuman. 

Osim što je osvojio novih 80 bodova, Zubčić je zaradio i 20.000 švicarskih franaka (140.000 kuna) te je probio granicu od 100.000 franaka ukupne zarade ove sezone. S ovih 20.000 franaka Zubčić ih je zaradio ukupno 106.642, što je oko 750.000 kuna.

Posjetimo, prve bodove u Svjetskom kupu Zubčić je osvojio kao 21-godišnjak, 12. prosinca 2014. u Aareu, 25. mjestom u veleslalomu. Samo devet dana kasnije u veleslalomu, ali u Alta Badiji, osvaja sjajno sedmo mjesto.

I tada je do uspjeha karijere stigao izvrsnom drugom vožnjom, i to sa startnim brojem 64. Zubčićevo fantastično sedmo mjesto podsjetilo nas je na Aspen 2001. godine. Naime i tada je klinac iz Zagreba, ali po imenu Ivica Kostelić, također sa startnim brojem 64 osvojio prvo mjesto, a čini se da je 13 godina kasnije Profesor dobio nasljednika u liku i djelu 21-godišnjeg Filipa Zubčića.

Ogroman uspjeh za Hrvatsku

Koliko je velik uspjeh koji je Zubčić postigao ove sezone, ali i današnjim drugim mjestom, za Index je pojasnio naš bivši skijaš Natko Zrnčić-Dim, čovjek koji Zubčića poznaje cijeli njegov život. 

"Ovo što je Zubo napravio danas znači jako puno za hrvatsko skijanje. Stvari su se vratile u onu fazu u kojoj su bile između 2000. i 2015. godine kad je hrvatsko skijanje imalo jakog predstavnika koji je osvajao postolja i ostvarivao pobjede. U tom smislu je to jako važno", rekao je Zrnčić-Dim pa je dodao:

"Samo oni koji ne prate skijanje misle da je ovo što je Zubčić sad napravio došlo niotkuda. Oni čuju kad zabljesne neka vijest ili neki veliki rezultat, ali za one koji skijanje prate malo ozbiljnije ovo nije iznenađenje, nego sam nagrada za dugogodišnji trud i šlag na torti koji je zaslužio. Vjerujem da može ostati na ovoj razini i sljedeće godine opet konkurirati za Mali kristalni globus u veleslalomu. Ako već u ovoj godini uspije osvojiti Globus, bit će mu lakše u godinama koje dolaze. Još su samo dvije utrke i sve je otvoreno", rekao nam je Zrnčić-Dim.

Odnos velikih prema malima

Dosta se u stranim medijima, prvenstveno austrijskima, pisalo o tome kako bi jedan od razloga Zubčićevog uzleta mogla biti i slabija konkurencija u odnosu na neke ranije godine. Posebno se to odnosi na odlazak Marcela Hirschera koji je godinama dominirao svjetskim skijanjem. Zrnčić-Dim se ne slaže s tim.

"Ne bih rekao da je konkurencija slabija nego što je prije bila, već je stvar toga da se pojavljuju neka nova imena koja su većini nepoznata. Dok se ta imena ne afirmiraju i ne postanu kandidati za pobjede i postolja, mnogima će izgledati kao da ima samo četiri ili pet jakih skijaša, ali u stvarnosti ih ima 15. Svi oni mogu loviti najviše plasmane u utrkama, vidi se kakva je konkurencija samo po tome što je ove godine bilo pet različitih pobjednika u veleslalomu, a u prošlim godinama je to uspijevalo oko 2-3 skijaša", rekao nam je Zrnčić-Dim.

Zubo odgovori kad ga se prozove

Nakon toga je komentirao i uvijek vruću temu kada je skijanje u pitanju - odnos većih nacija prema Hrvatskoj koji se najbolje očituje kroz sukob Henrika Kristoferssona i Filipa Zubčića

"Oni će uvijek imati stav da su oni broj jedan i glavni u tom sportu, ali mi smo im kroz godine pokazali da i manje zemlje mogu pokazati zube i biti konkurentne. To što se Kristofersson ponaša tako kako se ponaša, to je njegova stvar, neće mu to donijeti ništa dobro u karijeri", rekao je Zrnčić-Dim pa je dodao: 

"Zubo nikad nije bio netko tko je bio ljut, fokusiran na tu ljutnju ili slično, uvijek je bio raspoložen za zezanciju, a takav je i sad. Ovo s Kristoferssonom je samo do toga što nekad zna odgovoriti kad ga se prozove. Fajter je, takav i mora biti jer se stalno bori sa stazom, to je jako bitno za skijaša."

Pročitajte više