Županijski sud "odobrio" mišljenje da nogomet "ne igraju homoseksualci, već samo zdravi ljudi"

U HRVATSKOM sportu i dalje se ne poštuju međunarodno priznati pravilnici, a posebno oni Uefe i Fife koji najstrože zabranjuju svaku vrstu diskriminacije i rasizma. Županijski sud u Zagrebu odbio je tužbu protiv Vlatka Markovića zbog homofobnih izjava u hrvatskim medijima.

> Uefa se nema namjeru miješati: Homofobija je stvar mentaliteta

> I Gary Neville protiv Markovića: "Što on smatra normalnim?"

> Markovićeva homofobija obišla svijet: Predsjednik bi trebao biti suspendiran!


> Isprika nije dovoljna: Gay udruge žele zastavu duginih boja na utakmici reprezentacije

"Nije Marković mogao diskriminirati, nego eventualno HNS koji zapravo odlučuje o zapošljavanju nogometaša", tako bi se dala protumačiti današnja nepravomoćna presuda sutkinje Županijskog suda Jasenke Grgić po kojoj je odbijena udružna tužba za diskriminaciju po Zakonu o suzbijanju diskriminacije, a koju su protiv Vlatka Markovića, predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, podnijeli Centar za LGBT ravnopravnost (udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije zbog njegovih izjava da gej nogometašima nema mjesta u reprezentaciji dok je on predsjednik Saveza, te da "na sreću, nogomet igraju samo zdravi ljudi".

"Mamić ima pravo na osobno mišljenje"

"Iako se u slučaju izjava Markovića i Zdravka Mamića radi o istom problemu - fundamentalnoj i nedopustivoj homofobiji u hrvatskom sportu, odnosno nogometu, što sve zajedno odašilje sramotno ružnu sliku o RH europskoj i svjetskoj javnosti, ove dvije nepravomoćne presude u slučaju naših udružnih tužbi pokazuju koliko je kaotično stanje u našem pravosuđu, odnosno kako se implementira Zakon o suzbijanju diskriminacije, ujedno i jedan od uvjeta za ispunjavanje mjerila iz pristupnog Poglavlja 23 – pravosuđe i temeljna prava", poručili su iz Centra za LGBT ravnopravnost.


Naime, dok u slučaju Mamić sutkinji Jadranki Travaš nije bila sporna Mamićeva funkcija izvršnog dopredsjednika Dinama, koji ne bi angažirao gej nogometaše, već je presudila kako radi o njegovom "pravu na osobni stav", u slučaju Marković "problem" je što o izboru nogometaša formalno odlučuje Nogometni savez, a ne njezin predsjednik.

"Sport bi trebao biti otvoren svim osobama"

"Naše ocjene ovih slučajeva zacijelo će zanimati odgovorne osobe koje prate ispunjavanje svih uvjeta za zatvaranje Poglavlja 23, ali i UEFU koju redovno informiramo o ovim slučajevima. Podsjećamo javnost da je zbog identičnih izjava svojevremeno izbornik Otto Barić kažnjen od UEFE sa 3000 švicarskih franaka, a osim toga vidimo kako su posljedice takve izjave utjecale i na njegovu daljnju sportsku karijeru", dodaju članovi LGBT udruga i najavljuju:

"Ostajemo pri stavu da su svojim izjavama Vlatko Marković i Zdravko Mamić diskriminirali LGBT osobe u pravu na jednaku dostupnost sportu. Svakako ćemo uložiti žalbu na ovo rješenje, i ustrajat ćemo u traženju da se Mamić i Marković ispričaju putem plaćenog oglasa u dnevnom tisku, budući su svojim izjavama i poticanjem stereotipa o gej muškarcima prešli sve civilizacijske granice i samu logiku sporta, koji bi trebao biti otvoren svim osobama, neovisno o njihovoj nacionalnosti, boje kože, vjeroispovijesti ili seksualnoj orijentaciji".

Iako su, putem velikog broja svjetskih medija koji su prenijeli Mamićeve i Markovićeve primitivne ispade, čelnici Uefe i Fife sigurno vidjeli o čemu se radi, njihove reakcije još uvijek nema. Dvije najveće svjetske nogometne organizacije obvezale su se boriti protiv svih vrsta diskriminacije, ali u ovom su slučaju potpuno zakazale. Predviđena kazna za ovo kršenje Statuta i pravilnika je suspenzija obavljanja nogometnih djelatnosti.

Pročitajte više