Zvezda u ogromnom problemu. Ne može prijaviti najskupljeg igrača u povijesti kluba

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

VODSTVO košarkaške Eurolige kaznilo je beogradsku Crvenu zvezdu s 25 tisuća eura i zabranom registracije novih igrača do 28. veljače zbog kršenja financijskih propisa prilikom dovođenja sjajnog argentinskog playmakera Facunda Campazza (31). Bivši igrač Real Madrida i dvostruki osvajač Eurolige s Kraljevskim klubom u Zvezdu je stigao kao slobodan igrač, a posljednji angažman prije toga imao je u NBA-u.

U najboljoj ligi svijeta igrao je za Denver Nuggetse i kraće vrijeme za Dallas Maverickse, koji su ga otpustili nakon dovođenja All-Star igrača Kembe Walkera. Campazzo je 178 centimetara visok igrač koji je godinama slovio za jednog od najatraktivnijih asistenata u Europi, a u Zvezdi je prema brojnim izvorima postao jedan od najplaćenijih igrača u Europi. 

U Euroligi igrat će tek u ožujku?

Campazzo je zbog plaće od gotovo dva milijuna eura po sezoni, koliko mu je ponudila Zvezda, odbio povratak u Real Madrid, ali čini se da je dovođenje najskupljeg pojačanja u povijesti srpske košarke ipak zapelo za oko nadzornim tijelima najelitnijeg europskog natjecanja. 

Financijski panel, odbor Eurolige koji brine da klubovi poštuju regulacije financijskog fair-playa, u svom je službenom priopćenju objasnio da je Zvezdi zabranio registrirati nove igrače zbog recidivizma, odnosno jer su srpskom klubu već ranije upućivana upozorenja o kršenju propisa.

Jedan od glavnih kriterija po kojima Financijski panel kažnjava klubove jest ako ne postoje financijska izvješća koja mogu objasniti odakle povećani budžeti za plaće igrača. Ekipa Duška Ivanovića tako će se za završnicu Eurolige u idućih devet utakmica morati boriti bez svog najboljeg igrača, koji je već oduševio publiku u prvim nastupima u ABA-i, a na njegov europski debi čekat će se barem do 2. ožujka i utakmice s Bayernom.

Zvezda je trenutno na desetom mjestu tablice, ali je s omjerom 8-8 izjednačena s aktualnim europskim prvakom Anadolu Efesom na osmom mjestu, posljednjem koje vodi u doigravanje, i iduća dva mjeseca bit će ključna za europske ambicije beogradskog kluba.

Četiri puta u najboljoj petorci najbolje europske lige

Pored bogate klupske karijere, Campazzo je uspjehe nizao i na reprezentativnom planu, a najveći je osvajanje svjetskog srebra s Argentinom prije tri godine. Na individualnom planu četiri puta je biran u idealnu petorku španjolske ACB lige.

Za njegov povratak navodno je bio zainteresiran i Real, ali Crvena zvezda je Argentincu poslala jaču financijsku ponudu i potpis bi uskoro trebao biti službeno objavljen. Campazza zastupa agencija Oktagon, kojoj je na čelu Srbin Marko Jelić.

Pročitajte više