Zvezdaš kojeg obožava Prosinečki i koji je šokirao Maksimir spašava kultni engleski klub

Foto: Index

I DOK se Hrvati ponose Modrićem, i Srbi svog Luku za trku imaju. Luka Milivojević, omiljeni igrač Roberta Prosinečkog i nogometaš koji je u listopadu 2015. izazvao kontroverzu kad se kao član Olympiakosa  nakon utakmice Lige prvaka (Dinamo – Olympiakos 0:1) pred novinarima na Maksimiru pojavio sa šiltericom Crvene zvezde, koncem je siječnja u transferu teškom 16 milijuna eura prešao iz grčkog prvaka u Crystal Palace. Za engleske medije Srbin je danas ključan igrač u preporodu slavnog engleskog kluba.
 

Klub iz južnog Londona početkom 2017. bio je gotovo siguran putnik za ispadanje u niži rang. Zbog užasnih rezultata uprava je koncem prošle godine otpustila Alana Pardewa, a nemoguću misiju spašavanja posrnulog kluba povjerila je legendarnom Samu Allardyceu.
 
Početkom 2017. Crystal Palace je već bio siguran drugoligaš, a onda je u London došao Srbin
 
Big Sam u ruke je dobio vruć krumpir i nagomilane probleme u klubu preko noći nije mogao riješiti. Momčad je u 2017. krenula očajno i šamarao ju je tko god je stigao. Za Novu godinu na Emiratesu je bio bolji Arsenal (0:1), a samo dva dana kasnije Swansea je uzeo sva tri boda sa Selhurst Parka (1:2). Uslijedilo je gostovanje kod West Hama i još jedan debakl. Bilićeva družina pregazila je Palace 3:0, a tjedan dana kasnije i Everton je odnio bodove iz Londona (0:1). 
Vidjevši da je vrag odnio šalu i da ga samo čudo može spasiti, Allardyce je posljednjeg dana siječnja doveo Milivojevića iz Olympiakosa i Mamadoua Sakha (posudba iz Liverpoola). Simbolično, istog dana klub je prekinuo stravičan niz poraza i slavio 2:0 na gostovanju kod Bournemoutha.
 
Vrhunac čudesnog niza je trijumf kod budućeg prvaka
 
Milivojević i Sakho debitirali na domaćem terenu 25. veljače u 1:0 pobjedi protiv Middlesbrougha, a srpski veznjak izabran je za igrača utakmice. Od tog trenutka Palace je živnuo, trgnuo se i probudio se iz zimskog sna te je počeo skupljati bodove i bježati s dna ljestvice. U gostima je najprije pao WBA (0:2), zatim doma Watford (1:0), da bi 1. travnja Palace napravio senzaciju svih senzacija i kao gost na Stamford Bridgeu slomio budućeg prvaka Chelsea (2:1).
 
Milivojević je bio starter u svim pobrojanim dvobojima, a iako nije postigao nijedan gol ili upisao asistenciju, njegov utjecaj i učinak u igri bio je ogroman. Imponira njegova suradnja s Yohanom Cabayeom, osigurač je ispred zadnje linije i aktivno sudjeluje u igri prema naprijed. Ukratko, srpski reprezentativac  pokazao se najboljim novogodišnjim poklonom za navijače Crystal Palacea.
 
Milivojević je simbol preporoda posrnulog kluba
 
Momčad koju su početkom godine i vlastiti navijači oplakali preko noći postala je tvrd orah za sve klubove u Premiershipu, pa posljednji ligaški poraz kod Southamptona (1:3) nije poljuljao sjajno ozračje u klubu. Navijači slave Big Sama što je gubitničkoj momčadi vratio nadu i što je u klub doveo Luku Milivojevića, igrača koji je postao simbol preporoda.
 
The Guardian je prepoznao da se u južnom Londonu nešto ozbiljno događa i svoje je čitatelje upoznao s likom i djelom Luke Milivojevića, srpskog reprezentativca za čiji je uspon najzaslužniji Robert Prosinečki.
 
Prosinečki kad ga je prvi put vidio: ''Ovaj dečko će biti moj kapetan''
 
Prije pet godina Žuti je vodio Crvenu Zvezdu, klub koji je kao igrač odveo do naslova prvaka Europe. Čim je prvi put ugledao 20-godišnjeg veznjaka Rada, odlučio ga je dovesti na Marakanu.
''Prosinečki je tražio mlade i talentirane igrače za Zvezdu i čim je prvi put vidio Luku zaljubio se u njega. Sjećam se da mi je odmah rekao kako zna da će Luka biti kapetan Zvezde'', prisjetio se Ranko Stojić, bivši vratar Partizana, Dinama i reprezentacije bivše Jugoslavije te tadašnji predsjednik Rada.
 
''Luka je u svim uzrastima bio vođa i jasno je bilo da je pred njima velika karijera. Kako mu je otac bio veliki navijač Zvezde, logična je odluka bila da ode na Marakanu'', nastavio je Stojić.
U dresu Zvezde odigrao je samo jednu sezonu jer i nogometnim laicima je bilo jasno da je prerastao gabarite Srpske nogometne lige. Tu je sezonu odigrao fantastično, a junak Delija postao je kad je 17. studenog 2012. čudesnim golom zabio arhetipskom rivalu Partizan.
 

''Podsjeća na Busquetsa''
 
''Znao sam da je samo pitanje vremena kad će se Luka probiti među najbolje. Na njegovoj poziciji zadnjeg veznog po meni je među najboljima u Europi. Ima izvrsne fizikalije i nevjerojatnu sposobnost čitanja igre. Daje sigurnost središnjim braničima, a pozicijskom igrom podsjeća me na Sergija Busquetsa. Fantastičan je njegov progres u igri. Iz utakmice u utakmicu napreduje i sve je bolji i bolji igrač'', priča Stojić koji je danas sportski direktor NK Maribora.
 
''Prvi put sam ga vidio kad je imao 15 godina i kad je bio član Radničkog, malog lokalnog kluba iz Kragujevca. Nosio je broj 10 na leđima i već je tada bio jedan od najboljih mladih igrača u Srbiji. U to vrijeme Rad je imao fantastičnu omladinsku školu i premda je Lukin otac bio veliki navijač Zvezde, a za Milivojevića su ponude poslali i Zvezda i Partizan, želio je da mu sin formativne godine odradi u zdravoj sredini u kojoj će dobiti priliku za pravilan razvoj. Bila je to fantastična stvar i za Rad, ali i za Luku.''
 
Nakon godine dana igranja za Zvezdu, s reputacijom jednog od najtalentiranijih mladih igrača Starog kontinenta, Milivojević prelazi u Anderlecht.
 
Zanimljivo, s Lukom je u paketu u glavni grad Belgije otišao i partizanovac Aleksandar Mitrović, danas igrač Newcastlea. Stojić je i u ovom transferu imao svoje prste jer je kao bivši vratar Anderlechta ''povukao svoje veze'' i posredovao je u transferu srpskog dvojca.
 
''Odlična je stvar što su otišli zajedno. Odlični su prijatelji i sigurno je da su jedan drugome puno pomogli u prilagodbi u novoj sredini. Za mladog igrača prelazak u novu sredinu, u novu kulturu zna biti stresan i zato smatram da je to bio odličan potez. Posebice Luki, za kojeg u Anderlechtu nisu bili sigurni na kojoj ga poziciji mogu najbolje iskoristiti – u obrani ili vezi.''
 
U hladnoj Belgiji se nije snašao, a potez života bio je dolazak u Pirej
 
Milivojević je odigrao svega 19 utakmica za Anderlecht prije nego što je poslan na posudbu u Olympiakos. Tko zna kako bi se karijera srpskog nogometaša razvijala da na klupi grčkog kluba nije sjedio legendarni veznjak Reala i Furije Michel, koji je u Milivojeviću prepoznao nesvakidašnji talent i doslovce mu dopustio da mu bude produžena ruka na terenu.
 
''Od prvog dana u Pireju Milivojević je bio sretan. Odmah je dao do znanja da mu je ambicija zaigrati za prvu momčad i korak po korak, postao je kapetan Olympiakosa'', priča Johnny Georgopoulos, ugledni grčki nogometni novinar.
 
Za razliku od hladnog Bruxellesa u kojem se nikako nije snašao, u Pireju je Milivojevića dočekala klima u kojoj je uživao. Radikalna frakcija navijača Olympiakosa, zloglasna skupina Gate 7 i Delije sestrinske su skupine više od triju desetljeća. Saveznici koji se nazivaju "Pravoslavnom braćom" jedni druge godinama prate po europskim gostovanjima i Milivojević je odmah po dolasku u Pirej bio dočekan raširenih ruku. 
 

Povjerenje trenera, suigrača i navijača Milivojević je opravdao i za veliki novac u siječnju je otišao u London. Za Georgopoulosa to nije nikakvo iznenađenje.
 
''Big Sam ga je užasno želio. Znao je da će prelazak u Palace biti odličan potez za Luku. Nakon nekoliko utakmica vidimo da je bio u pravu no siguran sam da Luka može još puno bolje'', zaključio je Grk, a Stojić Milivojevića ubrzo vidi među nogometnom elitom:
 
''Za mene će biti ogromno iznenađenje ako Luka u sljedeće dvije godine ne postane član jednog od četiri najbolja europska kluba.''
 

Pročitajte više