KVALIFIKACIJE ZA SVJETSKO PRVENSTVO

Zvijezda najvećeg rivala Hrvatske u kvalifikacijama za SP odbila izbornikov poziv

Foot: Manu Fernandez/AP Photo/Guliver

ARTEM DZJUBA, kapetan i najbolji strijelac ruske reprezentacije, nije se našao na popisu igrača koje je izbornik Valerij Karpin pozvao za rujanski dio kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a nema ga ni u nastavku kvalifikacija, u listopadskim utakmicama. Za prvi izostanak nije kriv, no drugi je tema kojom se bave ruski mediji.

Karpin je, podsjetimo, nakon Eura naslijedio Stanislava Čerčesova na mjestu izbornika i odmah s prvog popisa izostavio čak osmoricu igrača koji su bili na Europskom prvenstvu. Najveći šok za ruske navijače tada je bilo nepozivanje 33-godišnjeg Artema Dzjube, a novi bi mogao uslijediti po saznanju da je listopadske utakmice sam odbio igrati.

"Izbornik me bio zvao. Dugo sam razmišljao i zaključio sam da nisam u najboljoj formi da bih pomogao reprezentaciji. Prošla sezona bila je duga i teška. Mnogo toga se očekivalo i od ruske reprezentacije, dali smo sve od sebe, ali nismo uspjeli. To je imalo i psihički i fizički utjecaj pa je bilo teško krenuti u novu sezonu. Polako se vraćam u pravu formu, ali osjećam da to još uvijek nije to", rekao je Dzjuba, strijelac 30 golova u 55 nastupa za Rusiju.

"Pred reprezentacijom su najvažnije utakmice i ne bi bilo u redu da zauzimam nečije mjesto u reprezentaciji. To sam rekao i treneru. Momcima želim sve najbolje. Nadam se da ću u studenom biti u potpunosti spreman, no znam da nema garancija. Odluku sam donio zbog situacije u kojoj se nalazim sada i ovdje. Uvijek sam sanjao nastupe za reprezentaciju, a sanjam ih i dalje", dodao je.

Pred drugoplasiranom momčadi skupine H i najvećim rivalom Hrvatske za direktan plasman na SP su utakmice protiv Slovačke (8. listopada) i Slovenije (11. listopada).

Pročitajte više