Zvijezda Reala primila posebnu nagradu. Drugi španjolski klub se pobunio

Foto: EPA

KRILNI napadač Real Madrida Vinicius Junior je na ceremoniji dodjele Zlatne lopte, koja je osmi put otišla u ruke Lea Messija, dobio nagradu nazvanu po svom brazilskom sunarodnjaku Socratesu za socijalni angažman. U svom rodnom gradu Sao Gonçalu Vinicius je otvorio institut Vini Jr. posvećen obrazovanju djece i mladih.

Crni Brazilac u Španjolskoj je postao i nogometni simbol borbe protiv rasizma jer je često na meti rasističkih uvreda protivničkih navijača i rijetko ih podnosi u tišini. Dok je držao govor tijekom primanja Socratesove nagrade na velikom platnu, iza njegovih leđa pojavila se fotografija s utakmice Reala i Valencije prošle sezone.

Crveni karton mu naknadno poništen

Vinicius na njoj upire prstom u domaće navijače na Mestalli koji su ga rasistički vrijeđali. Podsjetimo, Vinicius je bio meta uvreda dijela navijača u Valenciji koji su oponašali majmunske urlike. Vinicius je pobjesnio i čak razmijenio par udaraca s protivničkim igračem, a crveni karton koji je tada dobio naknadno je poništen.

Valencia je jednog navijača koji ga je vrijeđao doživotno suspendirala sa svojih utakmica, ali sada im se nije svidjelo što se prilikom dodjeljivanja nagrade Viniciusu koristila fotografija s njihovog stadiona.

"Žalimo zbog korištenja naše fotografije na dodjeli Zlatne lopte i njezine povezanosti s izoliranim ponašanjem koje je Klub hitno i odlučno sankcionirao, primjenjujući najstrože kazne za umiješane. Ponavljamo našu najoštriju osudu rasizma, ali također tražimo najveće poštovanje prema našim navijačima i našem Klubu", poručili su iz Valencije.

Pročitajte više