ZZD najavili tužbu: Državne institucije u slučaju Dinama štite privatne interese

GRAĐANSKA inicijativa Zajedno za Dinamo nastavlja svoju borbu protiv kršenja hrvatskih zakona i statuta kluba u Dinamu. Navijači time nastavljaju pravnu bitku koju su započeli prije više od godinu dana, a kojom traže transparentnost poslovanja i svoja prava kao članova NK Dinamo kako bi spriječili samovolju braće Mamić.

Inicijativa ZZD proglasom pozivaju sve navijače Dinama da im se pridruže i pomognu u borbi za svoj klub.

"Dragi članovi Dinama i prijatelji Građanske inicijative "Zajedno za dinamo"!

Uvodno, a prije nego što od Vas zatražimo aktivnu suradnju u mogućoj novoj akciji, izvještavamo Vas da je Građanska inicijativa "Zajedno za Dinamo" i nadalje ustrajna u zajedničkoj borbi za demokratski, zakoniti i bolji Dinamo svih nas, članova i navijača Dinama. U nekim našim dosadašnjim akcijama ste možda već sudjelovali, a za neke ste možda samo čuli. Tako smo u dosadašnjim naporima primjerice zatražili pokretanje pojedinih postupaka pred nadležnim državnim tijelima, ostvarili kontakte sa inozemnim klubovima ustrojenih po istom modelu kao i Dinamo, ostvarili kontakte sa inozemnim udruženjima navijača kojima je cilj zaštita i podrška navijačima u sudjelovanju u radu svojih nogometnih klubova.

Više o svemu možete pročitati i u našem pravnom "hodogramu" objavljenom na internetskim stranicama Inicijative. Planiramo i dalje različitim akcijama osvješćivati javnost, članove Dinama i institucije o potrebi ne samo za poštivanjem zakona naše domovine i na primjeru Dinama, nego i za naša prava i klub koji će nam u svakom pogledu, uz onaj sportski, biti na ponos. Nastojimo ostvariti Dinamo svih nas, Dinamo koji će nakon dugo vremena ponovno biti odraz nečega čistog, poštenog, ponosnog i časnog. Nastojimo ostvariti Dinamo u kojem će njegovi članovi, umjesto trenutnog perifernog značaja, biti njegov konstitutivni element i Dinamo kojim upravljaju njegovi članovi sukladno njihovom demokratskom očitovanju volje, a ne pojedinci koji isključujući prava svojih vlastitih članova koriste Klub za zgrtanje i povećanje vlastitog bogatstva. Nastojimo ostvariti Dinamo u kojem neće biti mjesta privatnim ugovorima s igračima i menadžerstvu kod osoba koje upravljaju klubom te Dinamo u kojem postoji odgovornost njegove uprave za poslovanje, kako prema samom Klubu, tako i prema njegovim članovima.

Na ostvarenje navedenog imamo pravo kao i nebrojeni navijači i članovi malih i velikih europskih, odnosno svjetskih klubova, uređenih zakonski po "članskom" modelu baš kao i Dinamo, s jednom velikom razlikom, a ta je da trenutni Dinamo na takav način egzistira samo na temelju činjenice njegovog upisa u registar udruga, dok sve preostale nužnosti takvog modela upravljačka garnitura grubo ignorira. Kako je aktualno parlamentarno predizborno razdoblje, zamislite samo situaciju na državnoj razini u kojoj bi se bez očitovanja volje građana oformila državna vlast da npr. Vlada izabire Sabor, a Sabor imenuje članove Vlade i tako ukrug. E, to Vam je trenutna situacija u našem Dinamu.

Nažalost, zasad od nadležnih institucija vlastite države nismo dobili adekvatnu zaštitu u pokrenutim postupcima jer sve institucije, iako su od njih zatražene radnje iz njihovih nadležnosti, međusobno prebacuju odgovornost s jednog ministarstva na drugo. Prema svemu doživljenom i uzevši u obzir kako su se te institucije ponašale, moramo zaključiti da se radi o njihovoj očitoj sprezi s nečijim privatnim interesom.

Zašto Vas pozivamo sada? Zato što imamo namjeru pokrenuti i sudski postupak pred nadležnim sudom radi zaštite prava članova udruge. Navedeni postupak je trebao biti pokrenut i ranije, međutim, Klub je nakon primitka našeg članskog upozorenja, u travnju 2011. godine izvršio promjene Statuta kojima su prava članova još više umanjena, a neka, čak i temeljna, više i ne egzistiraju u Statutu.

Nama je kao članovima omogućeno sudjelovanje u postupku izmjene Statuta u svojstvu stranke u tom postupku, no naša žalba je odbijena od strane Ministarstva uprave s jednostavnim obrazloženjem koje glasi: "Ovo tijelo ne može ocjenjivati ispunjenje načela unutarnjeg ustroja Kluba." Međutim, u tom postupku i protiv takve odluke tražimo zaštitu i pred Upravnim sudom RH.

Sam postupak koji sada namjeravamo pokrenuti sastoji se od dvije faze. Prva faza je obraćanje svih obespravljenih i nezadovoljnih članova Klubu sa zahtjevom za zaštitu članskih prava te usklađivanje unutarnjeg ustroja Kluba sa statutom i zakonom. Ukoliko se Klub ogluši ili ne postupi po traženom, podnosi se tužba nadležnom sudu za zaštitu prava. Odluku suda o tužbenom zahtjevu, nažalost, nije moguće prejudicirati. Imamo li šanse, pogotovo znajući gdje i kako živimo? Ako ne probamo, nećemo niti znati. Vama se obraćamo zato što trebamo što više voljnih članova koji će sudjelovati u tom postupku, a upravo kako bi se vidjelo da nismo ni "ulica", ni "skupina huligana", ni "beznačajna manjina", već da nas, obespravljenih i nezadovoljnih članova našeg Kluba, itekako ima.

Obzirom da zastupanje pred sudom nije mala stvar, namjeravamo opunomoćiti odvjetnika za zastupanje u tom predmetu, a za čije troškove također trebamo vašu pomoć. Za troškove odvjetnika, ovisno o tome koliko se članova javi (javite o svom interesu u što većem broju, ne računajte da će to netko napraviti umjesto Vas!), bit će potrebna participacija, u rasponu od sto do dvjesto kuna po osobi.

U slučaju da se ostvari uspjeh u parnici, a mi vjerujemo da hoće, nikakvih daljnjih troškova zastupanja ne bi bilo, dok će u suprotnom nešto više, ali ne puno, porasti od ovih navedenih s obzirom na predviđanje da će i Klub angažirati pravnog stručnjaka za zastupanje u parnici. Napominjemo, dovoljno je da se na ovaj poziv javi više stotina do tisuća Vas koji ste nam se do sada prijavili - i već smo jači, uvjerljiviji pred sudskim tijelima i sve prepreke na putu postaju beznačajnije. Jer, mi smo članovi našeg voljenog kluba, sa svojim pravima. Pored naših prava, borimo se i za prava samog našeg Dinama, kao perjanice hrvatskog nogometa, da bude slobodan od nezakonitosti, samovolje i privatnog interesa, a samim time i hrvatski nogomet u cjelini.

Ako želite biti dijelom tog projekta koji bi u konačnici mogao biti jedan lijepi presedan itkekako vrijedan spomena i hvale, javite nam o Vašem interesu za sudjelovanje u tom postupku, a pritom postavite i pitanja koja vas interesiraju. Javite nam o Vašem interesu do 10. Studenoga 2011.

E-mail: zupanijskazzd@gmail.com ili zajednozadinamo@gmail.com
Nakon primitka Vaših inicijalnih odgovora o zainteresiranosti i/ili sudjelovanju, javit ćemo Vam se nakon pregleda situacije i obavijestiti Vas o svim daljnjim koracima i potpisivanju punomoći, a tijekom postupka ćete svakako biti uredno izvještavani o radnjama i svim okolnostima postupka.

Zajedno smo jači!

Zajedno za Dinamo!
"

Pročitajte više