10 dobrih vijesti tjedna

Foto: Pixsell, Facebook, Twitter

INDEX svake nedjelje donosi deset dobrih vijesti tjedna - priče o dobrim ljudima koji nesebično pomažu drugima, malim i velikim uspjesima, važnim sportskim podvizima, znanstvenim otkrićima i svim drugim događajima koji su nam uljepšali tjedan.

Ovo je deset takvih priča koje su obilježile tjedan iza nas.

10. Ogulinski HGSS ima novog potražnog psa. Zorro ima samo dva i pol mjeseca

HGSS stanica Ogulin ima novog potražnog psa. Belgijski ovčar imena Zorro stigao je u HGSS kao donacija tvrtke Bjelin. Zorro ima samo dva i pol mjeseca i već je krenuo s obukom.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

9. Umjetna inteligencija pomogla u otkrivanju novog antibiotika protiv superbakterije

Znanstvenici su upotrijebili umjetnu inteligenciju (AI) kako bi otkrili novi antibiotik koji može ubiti smrtonosnu vrstu superbakterije, prenosi BBC. AI je pomogao suziti tisuće potencijalnih kemikalija na svega nekoliko za testiranje u laboratoriju.

 

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

8. Prodavačica napustila štand s jagodama i kupcima ostavila poruku: "Poslužite se sami"

Na štandu s jagodama uz cestu u mjestu Graberje, kraj Ivanić-Grada, kupce je dočekala neobična poruka. Naime, štand je bio pun jagoda, no žene koja ih prodaje nije bilo.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

7. KBC Split zaposlio pudlicu Doru i postao prva bolnica u Hrvatskoj koja ima terapijskog psa

Splitski KBC ima novu zaposlenicu, a premda je tek pet dana na novom poslu, osvojila je srca i pacijenata i zaposlenika. Prva je to bolnica u Hrvatskoj koja ima terapijskog psa - dvogodišnju pudlicu Doru.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

6. Djevojčicu nitko nije htio voditi na maturu jer je Romkinja. Javio se bivši zvezdaš

Srpski košarkaš Vladimir Štimac (35) na Twitteru je napisao kako djevojčici koju su djeca ismijavala u školi u Srbiji jer je Romkinja želi kupiti haljinu i cipele za maturalnu večer. "Evo, ja ću joj kupiti haljinu i cipele za maturu. Molim vas, javite broj. Oprostite što je ovo javno, ali jednostavno me priča pogodila u srce. Molim vas još jednom, pomozite mi pronaći kontakt obitelji kako bismo joj sve uljepšali. Ne mislim da ljudi ne mogu kupiti, daleko od toga. Unaprijed hvala", napisao je Štimac.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

5. U KBC-u Zagreb ove godine transplantirana 54 organa. "U svjetskom smo vrhu"

U prvih šest mjeseci ove godine u KBC-u Zagreb transplantirana su ukupno 54 solidna organa, među kojima 20 bubrega, 17 jetri, 15 srca i dvije transplantacije pluća. "To što je Hrvatska u svijetu u vrhu u donorskom i transplantacijskom programu govori da je naša medicina kompletno na zavidnom nivou", zaključila je voditeljica Odjela za koordinaciju transplantacija i eksplantacija.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

4. Čovjek s paralizom prohodao nakon 10 godina. Ugradili mu implantat u mozak i kralježnicu

Novo istraživanje otkriva kako je medicinski uređaj pomogao jednom čovjeku s paralizom da ponovno prirodno hoda više od desetljeća nakon ozljede. Dr. Grégoire Courtine i njegovi kolege sa švicarskog Federalnog instituta za tehnologiju u Lausannei razvili su i ugradili "sučelje mozak-kralježnica", koje stvara izravnu neurološku vezu između mozga i leđne moždine.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

3. S 13 godina su mu rekli da više nikad neće hodati. Ovako 4 godine kasnije slavi gol

Prije četiri godine je tada 13-godišnji Kyle Ritchie na terenu doživio ozljedu kralježnice. Liječnici su mu rekli kako je malo vjerojatno da će ikad više hodati. Ipak, procjena se pokazala vrlo netočnom pa se Ritchie nakon četiri godine i niza različitih terapija i tretmana vratio na noge. Ne samo to, ponovno je zaigrao nogomet. I to uspješno.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

2. Gej par godinama se borio da udomi djecu. Sad je kandidiran za udomitelja godine

Životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić, prvi istospolni supružnici koji su nakon duge sudske bitke uspjeli steći status udomitelja te prije tri godine udomiti dvoje djece s teškoćama, kandidirani su za udomitelje godine. Nominirao ih je stručni tim Dječjeg doma Zagreb, koji je u kandidaturi naveo kako se radi o jednoj od najboljih udomiteljskih obitelji s kojima najveći dom u Hrvatskoj surađuje. 

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

1. Čovjek pao berući šparoge i izgubio pamćenje. HGSS-ovci ga spasili

Riječki HGSS-ovci su sudjelovali u uspješnoj akciji spašavanja muškarca koji je pao berući šparoge. Muškarac je pri padu ozlijedio glavu i djelomično izgubio pamćenje, stoga nije mogao objasniti spasiocima otkud je krenuo i gdje se trenutno nalazi. Žalio se na gubitak vida i bol u prsnom košu.

>> KLIKNITE ZA ČLANAK

Pročitajte više

 

Pročitajte više