12 zemalja EU traži ograničenje veleprodajnih cijena plina

Ilustracija: Shutterstock

SKUPINA država članica EU, među kojima je i Hrvatska, zatražila je od Europske komisije da za predstojeći izvanredni sastanak ministara energetike pripremi prijedlog o postavljanju gornje granice na veleprodajnu cijenu plina.

"Ograničenje cijene, što od početka traži sve veći broj država članica, mjera je koja će pomoći svakoj državi članici u ublažavanju inflatornog pritiska i upravljanju očekivanjima te pružiti okvir u slučaju potencijalnih poremećaja u opskrbi i ograničiti ekstraprofite u sektoru", kaže se u pismu koje je zasad potpisalo 12 ministara energetike i poslalo povjerenici za energiju Kadri Simpson.

"Kućanstva i poduzeća su teško pogođena"

U pismu, u koje je Hina imala uvid, kaže se da energetska kriza "uzrokuje neodrživi inflatorni pritisak koji teško pogađa kućanstva i poduzeća".

Osim Hrvatske, pismo su potpisali Belgija, Grčka, Italija, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Španjolska.  

Veleprodajna cijena po kojoj EU kupuje prirodni plin višestruko je veća od one u Sjedinjenim Državama i Aziji.

"Ograničenje cijena treba se primijeniti na sve veleprodajne transakcije prirodnog plina"

Dio zemalja koje su skeptične prema plafoniranju cijena prirodnog plina pribojava se da bi to moglo dovesti do toga da izvoznici ukapljeni plin prodaju negdje drugdje, što bi dodatno pogoršalo situaciju s opskrbom plinom.

Potpisnici pisma ističu da se bi se ograničenje cijena "trebalo primijeniti na sve veleprodajne transakcije prirodnog plina, a ne samo na uvoz iz pojedinih jurisdikcija". 

"To se može osmisliti tako da se osigura opskrba i slobodan protok plina unutar Europe, uz istovremeno postizanje našeg zajedničkog cilja smanjenja potražnje za plinom", kaže se u pismu.

Mjere koje predlaže Europska komisija

Ministri energetike država članica Europske unije sastat će se u petak u Bruxellesu na izvanrednom sastanku, na kojem će se pokušati dogovoriti o prijedlogu uredbe o hitnoj intervenciji za ublažavanje visokih cijena energije.

Komisija je predložila uredbu koja predviđa smanjenje potražnje za električnom energijom kako bi se snizile cijene električne energije za potrošače i mjere za raspodjelu viška prihoda energetskog sektora u korist krajnjih kupaca.

Kao prvi odgovor na problem visokih cijena Komisija predlaže smanjenje potražnje, napose u vrijeme vršnih opterećenja kada je struja najskuplja.

Komisija predlaže obvezu smanjenja potrošnje električne energije za najmanje pet posto tijekom odabranih sati vršnog opterećenja. Države članice morat će utvrditi 10 posto sati s najvišom očekivanom cijenom i smanjiti potražnju tijekom tih vršnih sati.

Kao drugu mjeru Komisija predlaže određivanje gornje granice prihoda za "inframarginalne" proizvođače električne energije, odnosno elektrane s nižim troškovima koje ne koriste plin za proizvodnju struje, nego obnovljive izvore energije, nuklearnu energiju i lignit.

Kao treću mjeru Komisija predlaže privremeni solidarni doprinos za višak dobiti ostvarene u djelatnostima u sektorima nafte, plina, ugljena i rafinerija koje nisu obuhvaćene inframarginalnom gornjom granicom prihoda.

Pročitajte više

 

Pročitajte više