KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

1343 slučaja zaraze. Širi se opasna prevara o koronavirusu

Foto: Borna Filic/PIXSELL

U HRVATSKOJ je u srijedu zabilježen 61 novi slučaj zaraze i još jedan smrtni slučaj, stupila je na snagu odluka o otvaranju tržnica, a dan je obilježio događaj u Splitu, gdje je provedena evakuacija štićenika Doma za stare i nemoćne osobe nakon što se otkrilo da ih je desetoro zaraženo.

O zarazi koronavirusom u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici javnost je doznala kasno sinoć, netom prije nego što je počela njihova evakuacija oko 22,30 sati koja je potrajala sve do ranog podneva. Štićenici Doma su premješteni u splitsku bolnicu i na Kliniku za infektologiju.

Testovi su pokazali da je od njih 49 na 2. katu Doma, desetero pozitivno na koronavirus. Evakuacija je trajala cijelu noć i jutro, a sporo se odvijala jer se svakog pacijenta prije prijama u bolnicu detaljno pregledalo.

Prema medijskim napisima već desetak dana više štićenika, od ukupno 318 korisnika splitskog Doma pokazivalo je simptome zaraze koronavirusom, a iz Doma su o tome obavijestili županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo tek u ponedjeljak nakon čega su počela testiranja.

Djelatnici Doma su epidemiolozima rekli kako nitko od štićenika, ali ni zaposlenika, s 2. kata nije zalazio u ostale prostore Doma, pa vjeruju da se zaraza nije proširila.

Beroš: Utvrdi li se nečija odgovornost snosit će posljedice

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u Splitu nakon sastanka sa županijskim Stožerom civilne zaštite da je na koronavirus zasad pozitivno desetero korisnika splitskog Doma za starije i nemoćne, a svih 49 štićenika koliko ih je evakuirano u KBC Split imaju uglavnom blage tegobe.

Utvrdi li se nečija odgovornost snosit će posljedice, poručio je Beroš, istaknuvši da je sretna okolnost to što je zahvaćen jedan kat Doma, a ostali dijelovi su fizički odvojeni.

Svim djelatnicima koji su brinuli o korisnicima s 2. kata određena je mjera samoizolacije i bit će podvrgnuti testiranju, a bilo je još djelatnika koji nisu testirani jer nisu svi u samome Splitu. Razmišlja se i o tome da se testira sva 134 djelatnika doma, dodao je ministar.

Upitan ima li saznanja o tome da su korisnici imali simptome bolesti još prije desetak dana, kao što je to izjavio ravnatelj doma Ivan Škaričić, Beroš je kazao da su ta pitanja postavili na sastanku sa Stožerom civilne zaštite i da na njih očekuju odgovore.

Bedeković: Ministarstvo obavješteno u ponedjeljak

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je da 49-ero štićenika splitskog doma zbrinuto i imaju odgovarajuću skrb.

Odgovorila je da je ravnatelj tog doma o promjeni zdravstvenog stanja korisnika obavijestio Ministarstvo u ponedjeljak, napomenuvši da prije toga nije bilo informacija u tom smislu.

Podsjetila je da je u zadnja četiri tjedna izdan čitav niz preporuka za obranu od koronavirusa, a prva je bila ona o zabrani posjeta domovima za starije od 27. veljače.

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin kazala je da je glavna sestra Doma za starije i nemoćne epidemiolozima uputila dojavu o povišenoj tjelesnoj temperaturi korisnika u ponedjeljak oko 10 sati, nakon čega su korisnici bili testirani na gripu i koronavirus.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je da još nije poznato kako je došlo do "proboja" virusa u splitski Dom.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izjavio je da će biti rigorozan u provođenju sankcija utvrde li epidemiolozi nepravilnosti u postupanju sa štićenicima Doma. 

Splitski SDP zatražio je inspekciju u splitskom Domu, ali i testiranje jednom tjedno štićenika u svim domovima. SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić, čija je majka u splitskom Domu za starije i nemoćne u kojemu je potvrđena zaraza koronavirusom, izjavio je da su korisnici tog Doma već 15 dana ugroženi, a da se čekalo s objavom kako se ne bi pokvarila statistika.

Splitska policija ispričala se zbog sinoćnjeg ponašanja pripadnika Interventne policije prema novinarima koji su izvještavali o evakuaciji iz Doma za starije, jer je  "time narušio ugled policijske službe radi čega će poduzeti sve potrebne mjere kako se takvo ponašanje ne bi ponovilo."

Epidemiološka slika: 1343 zaražena, 19 umrlih, 179 oporavljenih

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata još 61 osoba zaražena koronavirusom, ukupno ih je 1343, dok je jedna osoba preminula, izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dosad je 179 osoba ozdravilo, 12 više nego jučer, a devetnaestoro oboljelih od Covida-19 je umrlo. Zadnja žrtva je žena starije životne dobi, koja je od ranije bila kardiorespiratorni bolesnik, a umrla je u KBC-u Split, izvijestila je članica Stožera Maja Grba Bujević.

Dosad je testirano 13.125 ljudi, a na respiratoru je 36 bolesnika, jedan više nego jučer.

"Nema opuštanja, nećemo se za Uskrs posjećivati nego ćemo si darovati zdravlje tako da čuvamo jedni druge", poručila je Grba Bujević.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je da će Zavod raditi serološku studiju kako bi se utvrdio udio asimptomatskih bolesnika među zaraženima. Studija će se raditi na uzorku, a ne na cijeloj populaciji, a za sada se ispituje nekoliko varijanti mogućih platformi.

Komentirao je stanje u Kninu, gdje je devet osoba zaraženo, i svi su slučajevi povezani s kninskom bolnicom, gdje su zaražena i dva pacijenta.

Virus u bolnicama

Capak kaže da u Kninu nema promjene broja oboljelih od jučer, u samoizolaciji je 25 zdravstvenih djelatnika, provodi se dezinfekcija bolnice i za sada nema potrebe za dodatnim mjerama.

Za slučaj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama, rekao je da je zaraza potvrđena kod četiri pacijenta i dvije medicinske sestre te se situacija rješava i na tom području.

Ravnateljica zagrebaćke Klinike za infektive bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić  izvijestila je da su prekjučer identificirali dvoje djelatnika inficiranih koronavirusom na Klinici, jednu medicinsku sestru i jednog nezdravstvenog djelatnika. S tim u vezi obavlja se kompletan izvid, osam liječnika je u samoizolaciji, kao i 39 medicinskih sestara i 11 nezdravstvenih radnika.

U Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež evidentirana su dva zaposlenika pozitivna na koronavirus, jedan liječnik i jedna osoba iz tehničke podrške bolnici, izvijestio je u srijedu pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

U Osječko-baranjskoj županiji je među pet novooboljelih predstojnica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a, što je prvi slučaj zaraze liječnika u toj županiji, izvijestio je u srijedu Županijski stožer.

U Karlovačkoj je bolnici prije potvrde da je zaražen, zbog hitnosti slučaja, operiran Karlovčanin srednje životne dobi koji je nakon toga prevezen na postoperativnu njegu u referentnu kliniku - Kliničku bolnicu u Dubravi, doznaje se od ravnatelja bolnice Ervina Jančića.

Iz osječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC) izvijestili su da se njihov nedavno otvoreni Laboratorij za kliničku mikrobiologiju preusmjerio i pripremio za testiranje uzoraka na koronavirus.

Božinović: Otvaraju se tržnice i produljuje rad otvorenih trgovina

Voditelj Stožera Davor Božinović objavio je kako je stupila na snagu odluka kojom se omogućava rad tržnica po uputama Stožera te da se uoči Uskrsa, od četvrtka do subote, produljuje radno vrijeme otvorenih trgovina od 7 do 20 sati.

"Svjesni da će uoči blagdana Uskrsa biti povećana potreba za odlaskom u trgovine, donijeli smo odluku o promjeni radnog vremena", rekao je Božinović.

U danima isplate mirovina pozvao je umirovljenike da u najvećoj mogućoj mjeri podižu novac s bankomata i ulaze u bankovne poslovnice samo ako nikako drugačije ne mogu.

Plenković: Sustav domovinske sigurnosti dobro odgovorio na dvije paralelne krize

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izrazio zadovoljstvo radom sastavnica sustava domovinske sigurnosti u kontekstu epidemije koronavirusa i razornog potresa u Zagrebu te izvijestio da su im dane daljnje smjernice i zadaće.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić najavio je da će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti predstavljene uštede i preraspodjele u državnom proračunu za nužne svrhe.

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Zvonimir Ancić u srijedu je vjernicima čestitao nadolazeći Uskrs, ističući kako odluka biskupa da zbog pandemije ne služe mise u crkvama proizlazi iz osjećaja suodgovornosti kojim štite život u svim njegovim fazama.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je najavio i treći paket mjera s rješenjima za milijun socijalno najugroženijih građana, a inzistira da Sabor već idući tjedan glasa o zakonskom prijedlogu za uvođenjem jednogodišnjeg moratorija na otplatu kredita bez kamata.

Udruga Domine izvijestila je u srijedu da u posljednjih desetak dana bilježi porast broja poziva žena žrtava nasilja kojima je potreban hitan smještaj ili pomoć druge vrste, najčešće financijske te upozorila kako unutar sustava trenutno ne postoji način da im se pomogne.

Tri reprezentativne sindikalne središnjice zatražile su u srijedu od Vlade hitno donošenje dodatnih mjera za najugroženije radnike i građane, upozorivši da Vladin paket mjera za ublažavanje ekonomskih i socijalnih posljedica koronavirusa najviše pogoduje poduzetnicima.

Stanje po županijama temeljem objava županijskih stožera 8. 4.

  • Vukovarsko-srijemska - 3 nova. Ukupno 29
  • Zadarska - 3 nova. Ukupno 59
  • Istarska - 3 nova. Ukupno 79
  • Brodsko-posavska - 3 nova. Ukupno 18
  • Osječko-baranjska - 5 novih. Ukupno 101
  • Krapinsko-zagorska - 4 nova. Ukupno 89
  • Šibensko-kninska - 3 nova. Ukupno 48
  • Karlovačka - 1 novi. Ukupno 26
  • Varaždinska -  2 nova. Ukupno 32
  • Bjelovarsko-bilogorska - 1 novi. Ukupno 7
  • Dubrovačko-neretvanska - 0 novih. Ukupno 64
  • Ličko-senjska 0 novih. Ukupno 3
  • Sisačko-moslavačka - 1 novi. Ukupno 22.
  • Grad Zagreb - 9 novih. 360 ukupno
  • Zagrebačka županija - 4 nova. Ukupno 95
  • Primorsko-goranska - 0 novih. Ukupno 53.
  • Međimurska - 0 novih. Ukupno 6
  • Koprivničko-križevačka - 1 novi. Ukupno 20
  • Virovitičko-podravska
  • Požeško-slavonska
  • Splitsko-dalmatinska - 17 novih. Ukupno 223. 1 mrtav

STANJE IZ MINUTE U MINUTU MOGLI STE PRATITI TIJEKOM DANA NA INDEXU

19:51 Na stranici koronavirus.hr objavljeno je upozorenje o prevarama koje se šire društvenim mrežama i putem maila. Ljude se plaši i vara vijestima o koronavirusu. > Opširnije

19:50 Marica Trogrlić, glavna sestra na Odjelu za virusni hepatitis u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, koji je reorganiziran za bolesnike kojima je određena striktna izolacija, ispričala je za HRT kako se nosi s pritiskom na poslu i mjerama društvene distance, koje je morala primijeniti i na svoju obitelj.

U životu jedne medicinske sestre u epidemiji promijenilo se, kaže, mnogo toga jer je velika mogućnost zaraze. > Opširnije

19:46 Bernardić tvrdi da je vlada trebala slušati SDP pa da bi sada već izlazili iz karantene. > Opširnije

19:45 Milan Bandić komentirao je aktualnu situaciju oko koronavirusa. > Opširnije

19:40 Alemka Markotić gostovala je na RTL-u, a Vili Beroš na HRT-u. Komentirali su koronavirus u domu za starije u Splitu. > Opširnije

19:20 Beroš i Markotić komentirali su situaciju u domu za starije u Splitu. > Opširnije

18:50 Hrvatska udruga turizma želi poseban zakon za reguliranje turističkih vaučera. > Opširnije

18:45 Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije zaprimila je nekoliko dojava zabrinutih građana koji su na svoje mobilne uređaje i adrese elektroničke pošte zaprimali poruke i pozive od nepoznatih osoba. > Opširnije

18:40 Ministrica Bedeković: Beroš i ja dogovaramo nove mjere za domove, vrijede od sutra. > Opširnije

18:15 Glavna tržnica u Osijeku na Gajevom trgu bit će u potpunosti otvorena u četvrtak 9. travnja, uz pridržavanje svih propisanih mjera zaštite od koronavirusa, priopćeno je u srijedu iz osječke gradske Uprave.

Na toj osječkoj Glavnoj tržnici radit će i zatvoreni i otvoreni dio, a prodavat će se prehrambeni proizvodi i rasada kako bi lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) mogla građanima ponuditi svoje domaće svježe proizvode, poručuju iz gradske Uprave.

Kupce i prodavače pozivaju da se pridržavaju propisanih mjera zaštite.

Kako bi se izbjeglo širenje koronavirusa, na Glavnoj tržnici u Osijeku bit će otvoreni po jedan ulaz i izlaz, obvezna je dezinfekcija ruku i obuće te održavanje razmaka. Na prostoru koji iznosi sedam tisuća četvornih metara istovremeno smije biti najviše 200 kupaca.

U svrhu zaštite bit će dostupan manji broj izložbenih klupa, a prolazi između njih su prošireni. Na svim klupama na kojima je to moguće postavljene su pregrade kako kupci ne bi mogli samostalno dodirivati proizvode, a prodavači su dužni nositi zaštitne maske i rukavice.

Osim glavne tržnice, radit će i ribarnica na tržnici Retfala, a na tržnici Donji grad otvorene će biti mesnice, ribarnica, te prodaja sira, voća i povrća u zatvorenom dijelu.

Na svim ostalim tržnicama otvoreni dio ne radi do daljnjeg.

Radno vrijeme je od 8 do 17 sati, a tržnice ne rade 12. i 13. travnja (Uskrs i uskršnji ponedjeljak), izvijestili  su iz Grada Osijeka.

18:11 Anonimni djelatnici splitskog doma za starije i nemoćne poslali su pismo u kojem brane svog ravnatelja Ivana Škaričića. > Opširnije

18:10 Zbog koronavirusa u Splitu djecu premjestili u novi vrtić, javlja RTL. 

Lokacija dežurnog vrtića u sklopu ustanove Cvit Mediterana od danas je zamijenjena i umjesto DV-a More to je odsad DV Rusulica.

18:03 Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar uveo je osam telefonskih brojeva na kojima građani mogu dobiti psihološku pomoć ako su u samoizolaciji ili karanteni. > Opširnije

18:00 Kako je povjesničar i HDZ-ovac uopće postao šef doma za starije i nemoćne? > Opširnije

17:45 Došlo je do preokreta u slučaju žene zbog koje je jutros u Zagrebu zatvorena pošta. Žena nema koronavirus. > Opširnije

17:40 Policija počinje s izvidima u splitskom Domu za starije i nemoćne u kojem se pojavio koronavirus, a koji je sinoć evakuiran. > Opširnije

17:20 Objavljene su mjere za rad tržnica. Prilično su stroge. > Opširnije

17:00 Blaženka Divjak putem Facebooka se obratila učenicima, roditeljima i učiteljima. Otkrila je neke detalje o kraju školske godine, maturi, upisima u srednju školu. > Opširnije

"Pozdrav svima i dobrodošli na virtualni roditeljski sastanak. Pristiglo je jako puno vaših pitanja i prijedloga na kojima vam želim zahvaliti. Važno mi je da točne informacije dođu do svakog od vas i zato ću pokušati odgovoriti na što više vaših pitanja", napisala je u opisu videa.

16:20 Javili su se iz Stožera Splitsko-dalmatinske županije. Otkrili su od čega je sve bolovala 87-godišnja žena, posljednja žrtva koronavirusa. Dodaju i da žena nije bila iz doma za starije u kojem se pojavio koronavirus.

"Jedna osoba starije životne dobi (87 godina) iz Splita koja je bila zaražena covidom-19 preminula je u KBC-u Split. Osoba je inače bolovala od hipertenzije i primljena je sa znakovima srčanog popuštanja (osoba nije iz Doma za starije i nemoćne Split). Epidemiološki izvid je obavljen i obrađeni su kontakti preminule", napisali su.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je potvrđeno još 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od toga iz Splita 8, Solina 2, Muća 1, Podstrane 1, Jelse 1, Sinja 1, Dugog Rata 1, Makarske 1 i Podbablja 1.  Među zdravstvenim djelatnicima oboljelih je 47, dok ih je u samoizolaciji 112. U ovom trenutku u bolnici je 49 pozitivnih osoba. Na respiratoru se nalazi 8 osoba, od toga 3 iz Splitsko-dalmatinske županije, 3 iz Dubrovačko-neretvanske županije i 3 osobe iz Šibensko-kninske županije. Na dan 8. travnja 2020. sveukupno su 223 pozitivne osobe na koronavirus na području Splitsko-dalmatinske županije.

U karanteni hotela Zagreb nalaze se 22 osobe, od čega 7 stranih državljana.

16:00 Otvoreni dijelovi riječke Centralne tržnice te tržnica Brajda i Zamet sutra počinju raditi, a stvoreni su i svi preduvjeti za rad ribarnica na riječkim tržnicama, priopćeno je u srijedu iz riječke Gradske uprave.

To je odlučeno u skladu s odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite te uz poštovanje svih mjera sprječavanja širenja epidemije koronavirusom.

"Sukladno naputcima Nacionalnog stožera civilne zaštite, na riječkim tržnicama počinje prodaja ribe, voća, povrća i sadnog materijala tako da se poštuju sve higijensko-sanitarne mjere koje su na snazi zbog sprječavanja širenja epidemije koronavirusa." > Opširnije

15:55 Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da će unutar mjesec dana u Hrvatskoj biti proizveden domaći respirator. > Opširnije

15:50 Produljuje se radno vrijeme dućana. > Opširnije

15:41 Obraćanje glasnogovornika Hrvatske biskupske konferencije komentirao je Indexov Gordan Duhaček. Komentar pročitajte OVDJE

15:40 Splitska udruga poslala apel za pomoć ženama koje su žrtve nasilja tijekom pandemije. > Opširnije

15:30 Potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić najavio je da će na sutrašnjoj sjednici vlade biti predstavljene uštede i preraspodjele u državnom proračunu za nužne svrhe. > Opširnije

15:00 Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu najavio da će se još otprilike stotinu hrvatskih državljana sutra vratiti iz Tirola.

"Sutra u večernjim satima očekujemo nastavak repatrijacije i dolazak četiri autobusa s 90 do 100 hrvatskih državljana iz Tirola", rekao je Grlić Radman. > Opširnije

14:56 Pogledajte graf i kartu slučajeva u Hrvatskoj

14:33 Plenković: E neće ići da se ravnatelj Doma napada jer je HDZ-ovac > Opširnije

14:32 Markotić objasnila kako je došlo do netočnog informiranja o smrti 46-godišnjaka.

"U dokumentaciji koja je pristigla nije bilo informacije o kroničnim bolestima jer je bolesnik stigao iz Zaboka u teškom stanju. Od bolnice su bile navedene dijagnoze o akutnom stanju bolesnika, nisu bili navedeni podaci o ostalim kroničnim bolestima. Dobila sam informaciju da postoje neke druge dijagnoze pa sam zamolila ravnateljicu bolnice da dobijemo uvid u karton i stanje bolesnika koji je preminuo. Kod njega postoje i druge dijagnoze - jedna je bila rizični element koronavirusa. Ostale dijagnoze su mogle utjecati na to da se razvije teži oblik kliničke slike. Njegovo liječenje je bilo po svim pravilima. Nisam od obitelji tražila dozvolu da govorim o njegovim bolestima", rekla je Markotić. > Opširnije

14:31 Međimurska županija nema danas novozaraženih.

14:22 Sisak: Zaražena još jedna djelatnica Fine, ukupno ih je troje. > Opširnije

14:20 U Slavonskom Brodu u samoizolaciji 69 zdravstvenih djelatnika. > Opširnije

14:17 Pratite presicu Nacionalnog stožera. > OPŠIRNIJE

13:45 U 13.30 počela je dezinfekcija drugog kata Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu iz kojeg je evakuirano i u bolnicu sinoć i jutros prebačeno 50 korisnika.  > Opširnije

13:16 Počinje presica u Splitu. > Opširnije

13:13 Zaražena žena ušetala u poštu u Zagrebu, obavila što treba pa rekla da ima koronu. > Opširnije

13:09 Hrvatski znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu Ivan Đikić za N1 je govorio o svemu što trebate znati o epidemiji koronavirusa. > Opširnije

13:07 U Primorsko-goranskoj županiji nema novih slučajeva. Ukupno imaju 53 slučaja, a aktivnih 47.

13:05 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do danas u 11:00 sati evidentirano je 95 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o 4 osobe više. Do sada je izliječeno 11 osoba, a dvije su preminule.

13:04 Na presici zagrebačkog Stožera o koronavirusu objavljeno je da su u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež zaražene dvije osobe. Riječ je o liječniku i o još jednom djelatniku.

"Grad Zagreb danas ima 360 pozitivnih bolesnika. Jučer je testirano 208 građana, od toga je evidentirano devet pozitivnih. Imamo dvoje evidentiranih u zatvorenoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu - jedan liječnik i jedna tehnička osoba iz bolnice. 34 osobe smo stavili u samoizolaciju, danas ćemo napraviti testiranje. Bolnica je već dezinficirana, a bolesnici su zbrinuti, tako da o njima sada brine deset članova osoblja, od toga pet liječnika i pet medicinskih tehničara ", rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. > Opširnije

13:01 Na području Sisačko-moslavačke županije je jedna novooboljela pacijenticu od bolesti covid-19, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Pacijentica je djelatnica Financijske agencije u Sisku gdje su do sada tri dokazano oboljele osobe, zbog čega je u tijeku proširena epidemiološka obrada glede utvrđivanja međusobne povezanosti, izvora zaraze, kao i poduzimanje svih mjera u sprječavanju daljnje propagacije ove bolesti, prenosi Sisak.info.

12:58 U Karlovačkoj je bolnici prije potvrde da je zaražen, zbog hitnosti slučaja, operiran Karlovčanin srednje životne dobi koji je nakon toga prevezen na postoperativnu njegu u referentnu kliniku - Kliničku bolnicu u Dubravi, doznaje se od ravnatelja bolnice Ervina Jančića. > Opširnije

12:43 MUP objavio važnu obavijest za sve koji su dali izraditi osobne, putovnice, vozačke. > Opširnije

12:43 Djelatnica splitskog doma je prije 10 dana imala temperaturu. Nije testirana do danas. > Opširnije

12:25 Prema posljednjim dostupnim informacijama, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupna brojka zaraženih koronavirusom je i dalje 64, a svih 27 uzoraka koji su poslani u ponedjeljak na testiranje je negativno. Još uvijek se čekaju nalazi 29 uzoraka poslanih na analizu u utorak. U kućnoj izolaciji su 42 pozitivne osobe. > Opširnije

12:21 "Uživo iz Splita: nitko od 49 evakuiranih korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Split iz Vukovarske ulice u ovom trenutku nije na respiratoru.
47 ih ima blaže tegobe, a dvoje ima umjerene tegobe", javio je ministar Beroš.

12:16 U nekim hrvatskim gradovima danas su otvorene tržnice, a na snazi su posebne mjere zaštite. Pogledajte kako to izgleda u Karlovcu, Zagrebu, Rijeci... > Opširnije

12:10 Bandić drži presicu o stanju u Gradu Zagrebu. > Pratite je ovdje

12:07 Nakon što protekla četiri dana nije bilo novozaraženih osoba koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, danas je tamo potvrđen novi slučaj zaraze. > Opširnije

12:06 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. "Ukupan broj oboljelih u našoj županiji sada iznosi 32, a ozdravilo je ukupno njih 7. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 24 osobe koje su trenutno općeg dobrog stanja, dok se jedna osoba još uvijek nalazi na liječenju u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Kod posljednjih dviju oboljelih osoba radi se o bliskim kontaktima posljednjeg oboljelog", javili su iz varaždinskog Stožera. > Opširnije

11:46 Tri nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u Šibensko-kninskoj županiji u posljednja 24 sata, a riječ je o osobama koje su kontakti s ranije oboljelima i svi su povezani s kninskom bolnicom, priopćili su u srijedu iz Županijskog stožera civilne zaštite. > Opširnije

11:45 USKORO UŽIVO Oko podne presica u Splitu, očekuju se detalji oko zaraze u domu. > Opširnije

11:26 Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije objavljeno je kako imaju 5 novih pozitivnih, 4 u Osijeku i 1 u Belom Manastiru, i svi oni su bili u samoizolaciji. 4 je izliječenih. Na području županije imaju i prvu zaraženu liječnicu. > Opširnije

11:16 Na području Krapinsko-zagorske županije je danas evidentirano ukupno 89 osoba pozitivnih na koronavirus, među kojima 85 osoba s prebivalištem na području županije. U odnosu na dan ranije, novoevidentirane su 4 osobe: po jedna iz Lobora, Stubičkih Toplica, Zagreba i Zaprešića, dok 17  osoba čeka rezultate nalaza, od kojih 13 u samoizolaciji kod kuće. Dosad su uzeti uzorci od 452 osobe.

Gledano prema gradovima i općinama s područja KZŽ-a, broj pozitivnih osoba je sljedeći:

35 osoba na području Grada Pregrade

14 osoba na području Grada Krapine

7 osoba na području Općine Hum na Sutli

5 osoba na području Grada Oroslavja

4 osobe na području Općine Jesenje

4 osobe na području Općine Petrovsko

5 osoba na području Grada Zaboka

2 osobe na području Grada Donja Stubica

1 osoba na području Općine Bedekovčina

1 osoba na području Općine Đurmanec

2 osobe na području Općine Desinić

1 osoba na području Općine Krapinske Toplice

1 osoba na području Općine Radoboj

1 osoba na području Općine Gornja Stubica

1 osoba na području Općine Stubičke Toplice

1 osoba na području Općine Lobor.

11:12 Pučka pravobraniteljica objavila je na službenom Twitter profilu kako su pokrenuli ispitni postupak o pojavi koronavirusa u splitskom Domu za starije. Istražuju zašto nikome nije javljeno da korisnici imaju temperaturu. > Opširnije

11:10 Šefica splitskog HZJZ-a: U domu nam nisu rekli da štićenici imaju simptome 10 dana. > Opširnije

11:09 Istarska županija ima troje novozaraženih.

10:26 Na području Brodsko-posavske županije troje je novih zaraženih, ukupno slučajeva u županiji je sada 18. > Opširnije

10:17 HRT je objavio kako je dvoje djelatnika Doma za starije pozitivno na koronavirus.

10:07 Na području Vukovarsko-srijemske županije u protekla 24 sata evidentirane su tri novooboljele osobe, dvije s područja Vinkovaca i jedna iz Vukovara, pa je ukupno 29 osoba oboljelih od novog koronavirusa, priopćeno je iz vukovarsko-srijemskog Stožera civilne zaštite. > Opširnije

10:04 Pratite presicu u Zadru. Troje je novih, ukupno 59 pacijenata. "Stanje je pod kontrolom", rekli su na početku press-konferencije. "Na JIL-u je četvero pacijenata, teško su, ali stabilno, jedna žena koja je prva primljena se dobro oporavlja i očekujemo da će uskoro biti skinuta s respiratora. U JIL-u je i čovjek koji je jučer pao, on je operiran", dodali su.

9:54 "Gradonačelnik i mi u Gradskom stožeru civilne zaštite smo upoznati s informacija i stavili smo se na raspolaganje nadležnima u županiji i ministarstvu oko ove velike ugroze kada se virus provukao u starački dom. Svi najugroženiji na drugom katu su prebačeni tijekom noći i ispituje se postoji li u drugim dijelovima zgrade opasnost od širenja virusa. To je sada glavna preokupacija. Nastoji se spriječiti daljnje širenje", rekao je Nino Vela, splitski dogradonačelnik, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u. > Opširnije

9:40 Ravnateljica NZJZ-a dr Željka Karin izjavila je za Radio Dalmaciju da će biti testirani svi zaposlenici Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj, a svi štićenici neće biti testirani. "Za sada će biti testirani samo štićenici 2. kata na kojem se pojavio covid-19", dodala je.

9:08 Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je sankcije za odgovorne ako se utvrdi da je bilo propusta. U razgovoru za N1 rekao je da on sada ne zna je li točno da su korisnici imali više dana temperaturu, ali da će sve ispitati tijekom dana. "Bit ću jako rigorozan prema odgovornima", dodao je.  > Opširnije

9:02 "Svi su oni u relativno dobrom zdravstvenom stanju, imaju lakše ili srednje teške simptome. Odvojeni su oni kojima je potvrđen koronavirus od onih za koje čekamo rezultate", rekao je ravnatelj splitskog KBC-a Meštrović za N1.

8:49 Transport korisnika Doma je tijekom noći išao usporeno jer su svakom od njih prilikom dolaska u bolnicu napravljene sve nužne pretrage, među kojima i EKG. Radi se o korisnicima koji su svi stariji od 85 godina. Po informacijama liječnika koji su izvijestili župana, svi su u dobrom stanju s obzirom na dob. > Opširnije

8:42 Capak je rekao da je uputa domovima bila da se po pojavi temperature reagira. Zašto se onda čekalo desetak dana na reakciju u splitskom domu? Podsjetimo, ravnatelj Doma za starije i nemoćne Ivan Škaričić izjavio je sinoć kako je petnaestak štićenika prethodnih dana imalo temperaturu, doduše ne visoku, a prije dva dana su obavljeni testovi na koronavirus koji su pokazali da ih je deset pozitivno. Štićenici su imali prethodnih desetak dana određene simptome, a svakodnevno su ih nadgledali liječnici, dodao je.

"Ne zna se baš puno. Bilo je nekoliko temperatura, na tom katu je smješteno 50 korisnika. Pojavilo se 5, 6 osoba s temperaturom, a kada se ta brojka popela na 10 osoba, uključili su se i epidemiolozi na način da su prije dva dana uzeli briseve i danas se pokazalo da 10 korisnika ima koronavirus", kazao je sinoć Škaričić.

8:40 Šef HZJZ-a gostuje na N1 i govori o koroni. Pratite ga ovdje

8:31 Zbog ponašanja policijskog službenika ispred Doma za starije i nemoćne, u ime PU splitsko-dalmatinske ispričavamo se svim predstavnicima medija i građanima koji su se sinoć tamo nalazili i svjedočili događaju sa snimke, javili su jutros iz PU splitsko-dalmatinske. > Opširnije

8:30 Kako javlja N1, od 19. 3 je za dom vrijedila zabrana posjeta, ali štićenici su smjeli izlaziti van te ići u trgovine.

8:15 HRT jutros javlja kako, uz 10 pozitivnih u domu, još 16 štićenika ima temperaturu.  Pretpostavlja se da će se testirati svih 50 štićenika i 20 djelatnika s tog drugog kata.

8:15 Ranko Ostojić: Mama mi je u tom splitskom domu. 15 dana znaju za sve. > Opširnije

7:25 U Hrvatskoj preko 150.000 ljudi bez posla. > Opširnije

7:18 Cijelu noć trajala je evakuacija štićenika Doma za starije iz Splita u bolnicu. Beroš i Bedekoviću idu u Split. Najmanje 10 štićenika ima koronavirus.  > Opširnije

Pročitajte više