14-godišnjakinju četiri dana silovali zatvorenici u muškom zatvoru u Brazilu, uspjela je pobjeći

BRAZILSKOJ policiji 14-godišnja djevojčica prijavila je zastrašujući slučaj otmice i silovanja. Tvrdi kako je bila zatočena u muškom zatvoru u sjevernom Brazilu u kojem su je zatvorenici silovali i zlostavljali puna četiri dana, piše The Huffington Post.

Uspjela je pobjeći u subotu ujutro i pomoć je potražila od zatvorskog čuvara koji ju je odveo na policiju, gdje je dala izjavu, u kojoj navodi kako ju je jedna žena drogirala, pretukla i otela te zajedno s još dvije tinejdžerke odvela u muški zatvor, koji je od Belema udaljen 42 kilometra.

Žrtva je zatim je prevezena u bolnicu kako bi je liječnici pregledali, a nakon toga odvedena je u sigurnu kuću.

Glasnogovornica zatvorskog sustava Aycha Nunes rekla je kako su ravnatelj zatvora Heleno Fragoso i još 19 djelatnika koji su radili u noći s petka na subotu otpušteni, a istražitelji pokušavaju otkriti tko je djevojčicu odveo u zatvor, tko je dozvolio njezin ulazak te tko je sudjelovao u napadu i zlostavljanju kao i da li su u slučaj upletene druge djevojčice.

Pokrenuta je i administrativna istraga ureda državnog tužitelja, kojom se treba ustvrditi gdje je sistem zakazao, te kojom bi se spriječilo ponavljanje ovakvog slučaja, a Fabiano Amazonas, pročelnik maloljetničkog odjela u policiji rekao je kako vjeruje da je djevojku u zatvor odveo netko tko je zatvorenicima planirao naplatiti seks sa maloljetnicom.

Prema priopćenju za tisak objavljenom u ponedjeljak, državni guverner naredio je izgradnju zida oko zatvora kako bi se povećala sigurnost. Ta kaznionica inače ima poluotvoren režim, u sklopu kojeg zatvorenici slobodno mogu napustiti zatvor tokom dana, ograda ne postoji, a stražnja strana zatvorske zgrade okružena je džunglom.

Ovo nije prvi slučaj zlostavljanja djevojčice u muškim zatvorima. 2007. godine tinejdžerka uhićena zbog sitne krađe smještena je na mjesec dana u ćeliju zajedno sa 21 muškarcem u Abaetetubi, gradu sa 78 tisuća stanovnika.

Bila je prisiljena na seksualne odnose sa zatvorenicima u zamjenu za hranu, a puštena je tek nakon što su lokalni mediji izvijestili o njezinom slučaju. Taj slučaj šokirao je Brazilce, dok je tadašnja guvernerka Ana Julia Carepa agenciji AP rekla da, iako nezakonita, praksa zatvaranja žena zajedno sa muškarcima nije neuobičajena. Tada je obećala kako se takav slučaj neće ponovno dogoditi.

Pročitajte više