15 godina nakon rata: 1860 osoba i dalje se smatra nestalima

U POSLJEDNJIH godinu dana, na području Hrvatske i Srbije ekshumirano je 112 tijela osoba nestalih tijekom rata u devedesetim, od čega je 78 identificirano. Prema zajedničkom hrvatsko-srpskom popisu, još uvijek se 1860 osoba smatra nestalima, dok neslužbeni podaci govore i o broju preko 2000 ljudi.

Tijekom dvodnevnog sastanka u Beogradu, podatke o broju nestalih osoba objavili su Ivan Grujić, predsjednik Povjerenstva za zatočene i nestale Vlade Hrvatske te  Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestale osobe Vlade Srbije. Prema njihovim riječima, i predsjednici dviju država su za nedavnoga susreta u Beogradu pitanje nestalih osoba naglasili kao prioritet.

"Na jedinstvenom popisu nestalih na teritoriju Hrvatske, od 1860 osoba, manje od 400 su državljani Srbije, a ostali su državljani Hrvatske", rekao je Grujić novinarima. "Ukupno 1024 osobe sa ovog spiska nestale su u period od 1991. do 1995, a ostali u akcijama Bljesak i Oluja", dodao je.

U Hrvatskoj su započete ekshumacije u zapadnoj Slavoniji, a počela je i identifikacija tijela pronađenih u Pakračkoj poljani i Šnjigaviću. Prema riječima Veljka Odalovića, u Srbiji se zbog sumnje u postojanje masovnih grobnica treba pretražiti područje Petrovaradina, Rume i Bačke Palanke.

Pročitajte više