1918. SAD je izglasao zakon koji sprečava kritiku državnih vlasti

Screenshot: YouTube

Sjedinjene Američke Države pridružuju se Prvom svjetskom ratu 1917. godine protiv Centralnih sila. Američka javnost bila je uglavnom protiv ulaska SAD-a u rat, no politički vrh imao je drukčije planove. Zato je donesen zakon o pobuni 1918. koji je zabranjivao kritiku vlasti. Izglasan je 16. svibnja 1918. i bio na snazi do 1920. godine.

Američka javnost na europske je sukobe gledala uglavnom apatično. Smatrali su da Europljani uvijek ratuju radi nekih glupih titula ili malih komada zemlje. Kada je počeo Prvi svjetski rat, američka javnost je bila izrazito protiv slanja američkih vojnika u Europu. Ipak, kada se objavio Zimmermanov telegram i nastojanja Njemačke da nahuška Meksiko na rat s SAD-om, dio javnosti podržao je da se SAD uključi u rat.

Kad kažemo dio, ne mislimo na veliki dio. Većina je i dalje smatrala da SAD nema što raditi u Europi. Tako nije mislio američki vrh. Sile Antante posudile su jako puno novaca od SAD-a. Ako izgube ovaj rat, taj novac nikada neće stići nazad u Ameriku stoga bolje intervenirati sada nego kasnije.

Međutim, američki predsjednik i njegov kabinet znao je da će to potaknuti revolt među stanovništvom. Bilo je potrebno izdati niz izvanrednih zakona koji će omogućiti političkom vrhu da sprovodi svoj plan bez smetnji iznutra.

Kontroverzni zakon o pobuni

Prvo je donesen zakon o špijunaži 1917. koji je kažnjavao pojedince koji bi plasirali lažne informacije koje bi naštetile SAD-u ili pomogle njenim neprijateljima. Ovaj zakon i danas vrijedi u SAD-u, premda je prošao brojne promjene i amandmane tijekom Drugog svjetskog rata, a posebice tijekom Hladnog rata.

Zakon o pobuni svojevrsni je amandman na zakon o špijunaži, no ovaj je bio puno kontroverzniji. Zabranjivao je kritiku vlasti, američke vojske, zrakoplovstva i mornarice, a kazna bi trajala do 20 godina zatvora. Zakon se isto tako odnosio na one koji bi poticali dezerterstvo. Točan broj ljudi koji su kažnjeni ovim zakonom nije poznat, ali radi se o broju od nekoliko tisuća.

Zakon je uklonjen 1920. godine kada su uklonjeni i mnogi drugi posebni zakoni koji su doneseni za vrijeme rata. Wilson je pomilovao ili skratio kazne mnogima koji su radi zakona završili u zatvoru.

Pročitajte više