"2003. godine ročniku su u analni otvor penetrirali dršku metle"

NA DANAŠNJOJ konferenciji za novinare načelnik uprave Vojne policije brigadir Ivan Jurić spomenuo je neke pojedinačne slučajeve zlostavljanja s kojima je, tvrdi, javnost bila upoznata. "Ročni vojnici zlostavljali su drugog ročnog vojnika, na način da su mu dršku metle penetrirali u analni otvor" - rekao je Jurić na konferenciji, a prenosi Radio 101.

2001. godine u Osijeku djelatna vojna osoba zlostavljala je dva ročna vojnika, na način da ih je u alkoholiziranom stanju dirala po nogama i genitalijama. Protiv te osobe podnijeta je kaznena prijava Općinskom Državnom odvjetništvu u Zagrebu, te je nečasno otpušten iz vojnih snaga, prenio je Radio 101.

7.srpnja 2002. godine u Benkovcu je poručnik zlostavljao ročnog vojnika. Poručnik je nečasno otpušten iz vojske, a Županijski sud u Zadru osudio ga je na 18 mjeseci zatvora.

19. srpnja 2003. godine u Sinju su ročni vojnici zlostavljali jednog ročnog vojnika. Zlostavljani ročnik je prijavio da su mu dršku metle penetrirali u analni otvor. Jurić je spomenuo kako je slučaj bio procesuiran, te da je javnost o tome bila upoznata.

Podsjećamo, dva ročnika su sredinom kolovoza 2003. zbog dotičnog incidenta zaista privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Splitu, Stanku Grbavcu, ali on je nakon saslušanja odlučio da nema elemenata kaznenog djela i odbio zahtjev za njihovim pritvaranjem.

Jurić je spomenuo kako su posljednja dva slučaja zlostavljanja zabilježena 19. studenog 2004. godine i 2. svibnja 2004. godine. U studenom je ročni vojnik u Bjelovaru silovao civilnu osobu, a u svibnju je jedan ročnik pokušao silovati civilnu osobu.

Ministar obrane Berislav Rončević rekao je na konferenciji za novinare da je spreman rasčistiti sa svim aferama u Ministarstvu obrane, ali da ne može prihvatiti da se u medijima o tome piše neargumentirano te da se novinski članci tretiraju kao dokazni materijal.

"Svi ovi ljudi koji su u MORH-u od prvih dana obrane Hrvatske imaju pravo da ih građani koji su uznemireni ne gledaju kao potencijalne zlostavljače", rekao je Rončević i najavio skidanje oznake tajnosti s dokumenata koji govore o tome.

Tajna će ostati jedino imena, rekao je Rončević i još jednom pozvao sve eventualno oštećene da se jave MORH-u.

Na konferenciji za novinare nazočni su bili i pomoćnici ministra te članovi Glavnog stožera Oružanih snaga RH na čelu s načelnikom generalom Josipom Lucićem.

Načelnik uprave Vojne policije Ivan Jurić naveo je da je potpuno izmišljen članak u "Slobodnoj Dalmaciji" u kojem se tvrdi da je u misiji ISAF-a u Kabulu, u hrvatskom kontigentu silovana časnica i podsjetio da je širenje lažnih vijesti zakonom kažnjivo.

Bilo je riječi o prepirci zbog korištenja kupaonice i upotrebi neprimjerenih riječi i slučaj je zatim zaključen, rekao je Jurić.

Na novinarsko pitanje hoće li biti tužbi, ministar Rončević je odgovorio da MORH neće tužiti autore tih članaka. Na Državnom je odvjetništvu da procjeni je li potrebno podići kaznenu prijavu, istaknuo je i dodao da je u tijeku operativna akcija ispitivanja svih navoda te da su spremni stvar rasčistiti i skinuti sjenu sa Ministarstva obrane.

Nakon ove konferencije za novinare priču ne želimo zatvoriti za javnost već želimo to raditi po pravilima struke i sustavno, a o rezultatima ćemo vas izvijestiti. Tek kada nam netko argumentirano dokaže da je netko napravio nešto što ne priliči časti i ugledu hrvatskog časnika, tek onda možemo o nekome govoriti kao o zlostavljaču i silovatelju, ustvrdio je ministar i još jednom pozvao sve koji imaju dokaze da se jave MORH-u ili neka taj materijal predaju Državnom odvjetništvu.

Naveo je da je nakon jednomjesečne obrade uspješno riješen slučaj prijetnji smrti članovima udruge Iskorak koje su bile upućene e-mailom s MORH-ova servera, a za što je, dodao je, od te udruge dobio pismo zahvale.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Josip Lucić rekao je da su Oružane snage ustrojene na sličan način kao i u Europi te da su pod civilnim nadzorom. Oružane snage RH nemaju što skrivati osim onoga što spada u službenu tajnu. U Hrvatsku stalno dolaze i stručni timovi NATO-a, a u svojim izvješćima ne navode sumnje da se u našim oružanim snagama krše ljudska prava, rekao je Lucić.

Brigadir Ivan Jurić izvjestio je da je Vojna policija u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova procesuirala sve prijavljene slučajeve uznemiravanja i napastovanja. Provjereni su i navodi u tisku o navodnim napastovanjima mladih ročnika u ratnoj luci Lora i navodnim napastovanjima i zlostavljanjima dviju ženskih pripadnica OS RH. Ti su slučajevi bili procesuirani i obrađeni i utvrđeno je da nije bilo seksualnog napastvovanja i da su medijski napisi neistiniti, rekao je Jurić.

Naveo je da je od 1993. do danas Vojna policija zabilježila 52 kaznena predmeta o događajima vezanim uz razne seksualne delikte te da su u 42 slučaja počinitelji bili djelatne vojne osobe ili pričuvnici, a u devet ročnici. Samo je šest događaja zabilježeno u vojarnama, a svi ostali izvan njih.

Svi su slučajevi obrađeni i Državno odvjetništvo je u 75 posto slučajeva podiglo kaznenu prijavu kod nadležnih sudova. Također je paralelno pokrenuta i procedura pri vojnostegovnim sudovima, naveo je Jurić.

Foto: FAH

Pročitajte više