22 godine nakon ujedinjenja Njemačka i dalje podijeljena

Ilustracija: AFP

VEĆINA istočnih Nijemaca smatra svoje zapadne sunarodnjake "arogantnim" i zainteresiranim samo za novac, navodi se u izvještaju koji naglašava razlike u percepciji identiteta između istočnjaka i zapadnjaka.

Nakon što je od ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke prošlo više od 22 godine, velika studija Instituta u Allenbachu pokazala je da istočnjaci imaju veoma negativne poglede na zapadnjake, ali visoko mišljenje o sebi.

Studija je pokazala da 71 posto istočnjaka smatra da su zapadnjaci "arogantni", 57 posto smatra zapadnjake primarno zainteresirane za zaradu novca, a 45 posto smatra da su zapadnjaci "površni", javlja Reuters.

"Istočni Nijemci imaju samo negativne poglede na zapadne Nijemce. Dok je njihovo poimanje samih sebe izuzetno pozitivno", navodi se u studiji. Studija pokazuje da 69 posto istočnjaka sebe naziva "skromnim", 63 posto se smatraju "suzdržanim", dok 58 posto smatra svoj narod "domišljatim".

Izvještaj je također pokazao da 51 posto zapadnjaka vjeruje da su njihovi istočni sunarodnjaci "nezadovoljni", 42 posto smatra da su "nepovjerljivi", dok je 12 posto reklo da su "arogantni".

Pročitajte više