260.000 Izraelaca predalo zahtjev za nošenje oružja. Ministar: Oružje spašava živote

Ilustracija: EPA

Oko 260.000 Izraelaca podnijelo je zahtjev za nošenje vatrenog oružja od napada Hamasa 7. listopada, rekao je danas na konferenciji za medije izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir. Više od četvrtine milijuna zahtjeva predali su "normalni, dobri građani koji žele zaštititi sebe i svoje obitelji", rekao je Ben-Gvir.

Dodao je da mu je cilj kao ministru omogućiti posjedovanje oružja što većem broju ljudi. U kratkom razdoblju njegovo ministarstvo je dnevno odobravalo do 1700 licenci u odnosu na nešto manje od 100 licenci prije rata u Gazi. Nekoliko dana nakon napada Ben-Gvir, član krajnje desne Religiozne cionističke stranke, pozvao je da se volonterima u graničnom području uz Pojas Gaze podijele vojne automatske puške.

"Oružje spašava živote"

Također je pozivao na olakšavanje uvjeta za predavanje zahtjeva za nošenje oružja, a danas je ponovno naglasio da oružje spašava živote. Postoji bojazan da će izdavanje velikog broja licenci za oružje dovesti do više nasilnih incidenata.

U nedjelju je naoružanog izraelskog civila koji je pokušao spriječiti palestinski napad na red pred autobusom ustrijelio vojnik izvan dužnosti koji ga je zamijenio za terorista, izvijestili su mediji.

Pročitajte više