28-godišnja liječnica iz SAD-a umrla od korone. Sestra: Nosila je istu masku tjednima

Foto: Facebook/Adeline Fagan

LIJEČNICA Adeline Fagan (28) zarazila se koronavirusom početkom srpnja, a preminula je 19. rujna nakon što je više od dva mjeseca boravila u bolnici. Radila je u hitnoj službi u Houstonu, a njena sestra tvrdi kako je zbog nestašice opreme tjednima koristila istu zaštitnu masku.

***Written by Brant Fagan, Adeline's dad: September 19, 2020, 4:24 AM Central Time The time the world stopped for a...

Objavljuje Maureen FaganPonedjeljak, 10. kolovoza 2020.

Prema izvješću Guardiana, nakon izbijanja žarišta na jugu i zapada SAD-a umrlo je više od 250 medicinskih djelatnika. U Teksasu se s devet smrtnih slučajeva među medicinarima u travnju broj umrlih zdravstvenih djelatnika popeo na 33 u srpnju.

Među preminulim zdravstvenim djelatnicima, desetak njih diljem SAD-a bilo je mlađe od 30 godina. Prosječna dob smrti medicinskog osoblja zbog covida-19 je 57 godina, za razliku od 78 u općoj populaciji zemlje. Otprilike jedna trećina smrtnih slučajeva dogodila se zbog neadekvatne zaštite. Nestašica zaštitne opreme pogubna je za zdravstvene djelatnike jer je za njih tri puta veća vjerojatnost zaraze u usporedbi s općom populacijom.

Nije točno poznato kako se Fagan zarazila koronavirusom, ali njena mlađa sestra Maureen (23) vjeruje kako je povezano s radom na hitnoj službi. HCA West dio je najvećeg lanca bolnica u zemlji, a posljednjih mjeseci nacionalni sindikat medicinskih sestara požalio se na "namjerno kršenje" sigurnosnih protokola na radnom mjestu, uključujući pritisak na zaraženo osoblje da nastavi sa smjenama u bolnici.

"Tjednima je koristila istu zaštitnu masku"

Maureen je ispričala kako je njena sestra tjednima nosila istu zaštitnu masku.

"Adeline je imala masku N95 na kojoj je bilo napisano njeno ime. Nosila ju je tjednima, ako ne i mjesecima", rekla je.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da se maska ​​N95 ponovno koristi najviše pet puta, osim ako proizvođač ne navede drugačije. Bolnica HCA West nije htjela službeno komentirati Maureenine optužbe, ali je voditeljica smjene, liječnica Emily Sedgwick, izjavila kako se bolnica drži svih preporuka.

"Naš protokol, zasnovan na smjernicama CDC-ja, uključuje predavanje maske N95 na kraju svake smjene, a liječnici onda primaju drugu masku na početku sljedeće smjene", kazala je Sedgwick.

Bila je na respiratoru

Fagan je 8. srpnja stigla kući s bolovima u tijelu, glavoboljom i temperaturom. Testiranje je pokazalo da je pozitivna na covid-19. Bolovala je od astme te je nakon zaraze ubrzo imala poteškoće s disanjem. Jednog popodneva Maureen je primijetila da su sestrine usne poplavile i inzistirala je da odu u bolnicu.

Tijekom dva tjedna Fagan je u bolnici dobivala dodatan kisik. Postala je toliko slaba da nije mogla držati telefon niti uspravno glavu. Prebačena je u drugu bolnicu, gdje su je stavili na respirator.

Dan kasnije priključena je na uređaj ECMO kojim se iz tijela intravenski uklanja krv, obogaćuje kisikom, a zatim vraća u tijelo.

Njeni roditelji su 15. rujna dobili dozvolu da je posjete.

"Mislim da nismo bili spremni za ono što smo vidjeli kada smo ušli u njezinu sobu. Adeline je povremeno pokušala odgovoriti na naša pitanja, odmahivati ​​glavom. Izustila je riječ-dvije. Ali njezin je pogled bio staklen i niste bili sigurni je li zaista prisutna."

17. rujna stanje joj se poboljšalo i Fagan je mogla sjediti bez podrške, a dan kasnije skinuta je s uređaja ECMO.

No 19. rujna dobila je krvarenje u mozgu te je preminula. Pokopana je u subotu.

Pročitajte više