300 učenica u Francuskoj došlo u škole u muslimanskoj odjeći. Morale su se presvući

Foto: Profimedia

Prošlog je tjedna, uoči početka nove školske godine, Francuska zabranila nošenje abaje, dugog muslimanskog ogrtača, u školama. Unatoč zabrani gotovo je 300 učenica jučer stiglo u škole noseći ovaj odjevni predmet, rekao je francuski ministar obrazovanja.  

Prema uputama ministarstva, sa svakom je djevojkom školsko osoblje razgovaralo o odjeći i zamolili su ih da se presvuku, a većina je njih pristala presvući se u drugu odjeću. Međutim, 67 djevojaka to je odbilo te su poslane kući. Škola će sada pokušati ostvariti dijalog s njihovim roditeljima, a ako ne uspije, bit će isključene iz škole.

Vlada ipak vjeruje kako su brojke pokazale da je njihova zabrana široko prihvaćena, s obzirom na to da je u škole diljem Francuske jučer krenulo 12 milijuna učenika. No, skupine koje predstavljaju muslimanske zajednice obratile su se francuskim sudovima, a njihovi će predmeti danas krenuti u razmatranje.

Stroga zabrana vjerskih simbola u školama

Francuska ima strogu zabranu vjerskih simbola u državnim školama i vladinim zgradama zbog toga što vlada smatra da oni krše svjetovne zakone. Nošenje muslimanskih marama, poput hidžaba, nikaba i burke, od 2004. je godine zabranjeno u državnim školama.

Abaja je zabranjena u školama nakon žustre višemjesečne javne rasprave, u kojoj su se stranke desnice zalagale za zabranu, dok su one s ljevice izrazile zabrinutost za prava muslimanskih žena i djevojaka. Francuska je 2010. godine zabranila nošenje vela koji pokriva cijelo lice u javnosti, što je izazvalo bijes muslimanske zajednice u Francuskoj.

Francuska provodi strogu zabranu vjerskih simbola u školama od 19. stoljeća, uključujući kršćanske simbole poput velikih križeva, u nastojanju da obuzda svaki katolički utjecaj na javno obrazovanje. Odražavajući promjenjivu populaciju, godinama je obnavljala zakon kako bi uključila muslimansku maramu i židovsku kipu, ali abaje do sada nisu u potpunosti zabranjene.

Pročitajte više