Dabro iz DP-a: Ako stranka odluči, bit ću ministar. U meni je natjecateljski duh

Foto: RTL

Andrej Plenković priopćio je da ima 76 potpisa za sastavljanje vlade. Domovinski pokret Plenkoviću je dao 12 potpisa, a sada moraju pronaći tri ministra - gospodarstva, demografije i poljoprivrede. Gost RTL-a Danas bio je Josip Dabro, glavni tajnik DP-a.

Jeste li Vi budući ministar?

Stranačka tijela odlučiti tko će biti ministar u novoj vladi RH. Nismo o tome raspravljali na sinoćnjem Predsjedništvu, ali svakako, ostavit ćemo vrijeme da donesemo pravu odluku.

Jeste li spremni preuzeti odgovornost ako Vam se ponudi?

Cijeli život sam preuzimao odgovornost, kako kroz sport tako kroz politiku. U meni je natjecateljski duh. Ono što je najbitnije, ostavljao sam rezultate iza svega što sam radio, pa tako i iza svog političkog rada. U načelu, ako stranačka tijela donesu odluku da je to Josip Dabro, zašto ne?

Poljoprivreda?

U tom smjeru razmišljamo, da.

Hoćete li gospodina Jurčevića izbaciti iz stranke?

DP je demokratska stranka. Sinoć smo imali konstruktivnu i demokratsku raspravu. Svatko je imao pravo izraziti svoj stav. Profesor Josip Jurčević nije želio potpisati, misli da to nije dovoljno dobro ispregovarano. Kada stranačka tijela donesu odluku, a sinoć je odluka većine bila da idemo u partnerstvo s HDZ-om, moramo se držati stranačkih okvira, Statuta. U načelu, ako se budu poštivale odluke stranačkih tijela, tu neće biti nikakvih problema.

Ako bi nastavio kritizirati premijera, bi li to bio razlog za izbacivanje?

Ako kršite Statut Domovinskog pokreta, odluke Predsjedništva, za to postoje propisane mjere. Mi ne možemo izbacivati ljude iz stranke ako izražavaju svoje mišljenje, ali svatko se treba držati sukladno odlukama stranačkih tijela i poštivati ih. Tko ne poštuje, za to postoje sankcije.

Jeste li propustili uzeti ideološka ministarstva na kojima je DP vodio kampanju?

Prije svega, trebamo razdvojiti stvari ideologije i života. Kroz naš program stalno smo pričali o demografiji, a to je briga o ljudima, jer je demografija život.

Pričali ste o Istanbulskoj konvenciji i o nekim drugim temama, promjeni sustava javnog servisa.

Ideologija je jedna stvar, život je druga stvar. Domovinski pokret se temelji, i politika, kroz jedan dio ideologije i DP je jasno izražavao svoje stavove i drži se svojih stavova, oko toga uopće nema spora.

Hoćete li inzistirati na nekim stvarima u budućoj vladi? Gospodin Bartulica iznio je konkretne stvari. Je li to stav stranke ili je to njegova EU kampanja?

U vladi smo razgovarali s pregovaračkim timom HDZ-a baš o tim stvarima, rodnoj ideologiji. Nisam danas uspio zapratiti gospodina Bartulicu.

Muzej komunističkog terora.

I to je bila tema pregovaračkih timova. Na tome ćemo raditi. Sve što budemo stavili u koalicijski sporazum. Ako je kolega Bartulica to govorio, a i treba da govori, to ćemo staviti i držati se toga. Svakako stojimo iza kolege Bartulice.

Hoće li gospodin Penava nakon lokalnih izbora biti potpredsjednik vlade?

Naravno, to se razgovaralo među pregovaračkim timovima. Gospodin Penava je obećao glasačima i građanima Vukovara da će svoj mandat ispratiti do kraja. U svibnju mjesecu 2025., ako bog da, prvi potpredsjednik vlade.

Znači, neće ići u novu utrku za Vukovar?

To trebate pitati gospodina Penavu. S obzirom na to kako stvari stoje, moje mišljenje je da ne, jer ne bismo razgovarali o ovome. Ali opet, dozvoljavam da predsjednikova bude zadnja i da on odluči što će raditi.

Pročitajte više