30.000 Britanaca primilo je krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Ovo su mučne priče

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om ili hepatitisom C. Skandal s korištenjem zaražene krvi i krvnih pripravaka smatra se jednom od najvećih pogrešaka u procesu liječenja pacijenata u povijesti britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), koju financira država. Procjenjuje se da je kontaminiranu krv primilo oko 30.000 ljudi i da ih je od posljedica umrlo oko 3000.

Vjeruje se da se razboljelo još više pacijenata, no nekim zaraženima nikada se nije uspjelo ući u trag.

"Najgori skandal u povijesti"

Krv i krvni pripravci, od kojih su neki uvezeni iz Sjedinjenih Država, davani su pacijentima i bolesnicima kojima su trebale transfuzije pri operativnim zahvatima i onima koji su bolovali od hemofilije. Danas su objavljeni rezultati službene istrage u kojima stoji da skandal sa zaraženom krvlju "nije bio nesreća".

"Odgovor vlade i NHS-a pojačao je patnju žrtava", rekao je voditelj istrage Sir Brian Langstaff. "To je uključivalo namjerno uništavanje nekih dokumenata od strane djelatnika Ministarstva zdravstva, odnosno zataškavanje i obmanu", dodao je.

Vlada bi danas trebala objaviti pakete odštete za žrtve i njihove obitelji.

"Mislim da je ovo najgori skandal u mom životu", rekao je za britanski list ministar financija Jeremy Hunt. "Isto tako mislim da obitelji imaju apsolutno pravo biti strahovito ljutite jer generacije političara, uključujući i mene dok sam bio ministar zdravstva, nisu djelovale dovoljno brzo da riješe ovaj skandal."

Vlada je nekim žrtvama već isplatila 100.000 funti privremene naknade, ukupno 400 milijuna funti prema preporukama koje su uslijedile nakon istrage iz 2022. godine.

Priče žrtava prenosi Sky News.

Mučne priče žrtava

"Gubitak Garyja, moje srodne duše, bio je više nego bolan. Svaki dan je bio borba sa spoznajom da je HIV i hepatitis C pozitivan", kaže Kathryn Croucher, čiji je suprug preminuo 2010. u dobi od 42 godine.

"Mama je uvijek govorila da je dobila smrtnu kaznu. Bila je to tempirana bomba", prisjeća se Ronan Fitzgerald. Njegova majka Jane umrla je u dobi od 54 godine, a zaražena je hepatitisom C kada je imala 16 godina.

Ian Aitken (63), hemofiličar, je zaražen hepatitisom C u svojim 20-im godinama: "Vlada za vladom je desetljećima zataškavala ovu tragediju, što je pogoršalo već prouzročene štete."

Keith Bennett (67) iz Kenta je zaražen u dobi od 32 godine: "Život mi se promijenio zbog neobjašnjivih promjena raspoloženja sa stalnim simptomima sličnim gripi, unutarnjim krvarenjem, umorom koji je rezultirao gubitkom posla i naposljetku raspadom mog braka."

Paul Bloor (60) je zaražen hepatitisom C oko 1974. godine: "Nikada nisam nikome rekao o svojoj hemofiliji zbog stigme, ali sam se nekoliko puta morao opravdavati na poslu jer sam imao mnogo neobičnih izostanaka zbog bolesti."

Fiona Boyce (54) zaražena je transfuzijom krvi pri rođenju: "Liječenje hepatitisa C je vjerojatno uzrokovalo rak dojke (nije bilo incidencije u obitelji). Liječenje je oštetilo moje oči i kosti. Imam osteoporozu i osteopeniju."

"Ukradene su mi najbolje godine mog života..."

Joy Brown (65) zaražena je hepatitisom C u dobi od 19 godina: "Ukradene su mi najbolje godine mog života... Ova istraga uzela je danak mnogima od nas, želim da završi kako bih mogla planirati koliko imam vremena da ne opterećujem svoju obitelj."

Rob Brown (60): "Nikada nisam dopustio da me nešto spriječi da napredujem, ali sada patim od tjeskobe i depresije. Rečeno mi je da će se oboje značajno povećati u budućnosti zbog liječenja kroz koje sam prošao kako bih se riješio hepatitisa C."

Lesley Brownless (62): "Zaraza hepatitisom C uništila je moj život i život moje djece. Živjeti s kroničnom bolešću imalo je ogroman utjecaj jer sam bila vrlo bolesna. To je također utjecalo na naše mentalno zdravlje i još uvijek utječe."

Mark Buckland umro je od Creutzfeldt-Jakobove bolesti 2006. nakon što se 1997. zarazio transfuzijom krvi. Njegova majka Eve rekla je sljedeće: "To nas je ostavilo tako traumatiziranima. To je nešto s čime se nikada ne možemo pomiriti."

Edward Burkert umro je 1992. od AIDS-a. Njegova kći Eileen kaže: "Tata je bio istovremeno zaražen hepatitisom C i HIV-om zbog liječenja hemofilije. Nama nije rekao za svoje infekcije, saznali smo u bolnici kad je umro."

Kim Burnett bio je istovremeno zaražen hepatitisom B i C te HIV-om. Umro je u dobi od 44 godine 2003. Njegov sin Luke kaže: "Zaražena krv dramatično je promijenila Kimov život, izgubio je brak i dostojanstvo."

Peter Burney, zaražen hepatitisom C putem transfuzije, preminuo je 2019. Njegova supruga Christine kaže: "Peter je bio obiteljski čovjek koji je obožavao svoje unuke. Njegova bolest uništila je našu obitelj i njegova je smrt ostavila rupu u svim našim životima."

Nicholas Calder je kao dijete bio zaražen HIV-om i hepatitisom C. Umro je 1999. u dobi od 25 godina. Njegova majka Rosemary kaže: "Bio je letargičan, izgubio je dosta na težini i na kraju umro, ostavljajući za sobom mladu udovicu i 13 mjeseci starog sina."

"Nastojala sam preživjeti, bila je to bitka..."

Louise Cannon (71) zaražena je 1977. godine: "Nastojala sam preživjeti, bila je to bitka... Liječnik još uvijek ne razumije tijelo osobe koja je dugoročno zaražena. Ne dobivam nikakvu dodatnu pomoć."

William Cannon umro je 2013. Njegova supruga Linda rekla je ovo: "Billy se zarazio transfuzijom krvi 1984., ali je za infekciju saznao tek 2010., 26 godina kasnije, kada je hepatitis C izazvao rak četvrtog stupnja na jetri."

Sean Cavens (42) bio je zaražen kad je imao godinu dana: "Rekao bih vlastima - nemojte nas vrijeđati. Prihvatite nalaze istrage i isplatite pravične naknade. Vrijeme nam nije prijatelj. Trebamo sigurnost, naknadu i punu ispriku."

Corrine Cobbledick dobila je HIV i hepatitis C. Umrla je 1993. Njezina kći Teresa je rekla: "Utjecaj na moju obitelj je nevjerojatan, toliko horor priča. Kuća nam je zapaljena. Stigma s kojom se moja mama suočavala... Patila je na užasne načine."

Caz Challis (67) iz Sjevernog Devona dijagnosticiran je hepatitis C 1993. godine: "Borila sam se kao samohrani roditelj za svoje troje djece i morala sam tražiti pomoć... Umorni smo, traumatizirani i frustrirani. Muka nam je od svega."

Bob Chapman zaražen je hepatitisom C u dobi od 27 godina. Njegova kći Vicky kaže: "Posao je presušio. Moji su roditelji izgubili kuću. Moja braća i sestre su bili maltretirani... Moja mama to nikada nije preboljela, a u posljednjim godinama svog života prestala je izlaziti iz kuće."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.