3017 učenika u obrtničkim zanimanjima dobit će 750 kn stipendije mjesečno

Foto: MINGO, Igor Šoban/Pixsell

MINISTARSTVO gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je 3017 stipendija učenicima srednjih škola u obrtničkim zanimanjima koji će mjesečno dobiti stipendije u iznosu od 750 kuna, odnosno 9000 kuna godišnje.

Tako će se za školsku godinu 2018./2019. dodijeliti stipendije u ukupnom iznosu od 27,15 milijuna kuna, rečeno je na manifestaciji "Obrtnik od formata - umjetnik od zanata'' na kojoj je ugovore o stipendijama dobilo stotinjak učenika. 

Svečanosti je bio nazočan i premijer Andrej Plenković koji je istaknuo da je ovo sjajna poruka kako se u trokutu između obrazovnog sustava, države i obrtništva manifestira htijenje vlade da Hrvatska unaprijedi obrazovni sustav i da reforma školstva koja se provodi odgovori na ključnu zadaću koja je pred svim vladama i svim politikama - kako spojiti ono što daje obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada.

"To je ključ jednadžbe svih uspješnih društava", rekao je premijer.

Napominjući da imamo deficite u pojedinim zanimanjima, premijer je rekao kako se nada da će učenici iskoristiti prilike koje im se pružaju i na tržištu rada, da će vrlo brzo dobiti šansu zarađivati i na društveno odgovoran način pridonositi napretku Hrvatske. 

"Bit će dobrih majstora"

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat poručio je kako će u Hrvatskoj biti i postolara i stolara, krojača i svih zanimanja po kojima je Hrvatska poznata i prepoznata.

"Bit će dobrih majstora", rekao je. 

Horvat je najavio da se za sljedeću školsku godinu planira udvostručiti broj stipendija, kao i iznos stipendija, s 9000 na 18.000 kuna. 

To je jedna od mjera kojima se oživljava tržište rada, kao i jedna od demografskih mjera. Ta i ostale mjere kojima Ministarstvo potiče razvoj poduzetništva i obrta usmjerene su zaustavljanju odljeva kvalitetnih radnika, tomu da ljudi ostanu živjeti u Hrvatskoj, poručio je Horvat. 

"Promovirati poduzetništvo od vrtića do doktorata"

I ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ističe kako je cilj vlade osigurati radna mjesta, zaposliti mlade ljude kako bi ostali u Hrvatskoj. 

Dodjela stipendija jedna je od mjera u tom smjeru, rekao je Pavić poručujući i da će se "promovirati poduzetništvo od vrtića do doktorata". 

Inače, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao doprinos provedbi mjera iz Programa vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, provodi projekt "Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja" vrijedan 67,8 milijuna kuna. U sklopu tog projekta provode se aktivnosti vezane uz stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje financirano sredstvima iz fondova Europske unije.

Prvi je put jedna ovakva svečana dodjela stipendija, marljivim rukama mladih umjetnika i obrtnika, postala interaktivno događanje gdje su na tri ključna punkta uprizorena zanimanja brijača, obućara i klobučara, navode iz Ministarstva. Učenici, stipendisti, budući mladi obrtnici i uzvanici mogli su tako postati dio atraktivne scenografije, fotografirati se s prikladnim rekvizitima te svoju fotografiju objaviti na društvenim mrežama, spajajući na taj način tradicionalno i moderno jer samo udruženim snagama moguće je mijenjati svijet. 

Zanimanja koja su projektom određena kao deficitarna su: autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, limar, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, obućar, pekar, plinoinstalater, slastičar, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar.

Pročitajte više