33 godine su prošle od NASA-ine tragedije: "Svi su gledali kako mi otac umire"

Screenshot: YouTube

RICHARD RICH SCOBEE je na današnji dan prije 33 godine izgubio oca prilikom eksplozije Challenger space shuttlea samo 73 sekunde nakon lansiranja.

Kako se približavala godišnjica tragične smrti njegova oca, Scobee je rekao kako se osjeća.

"Ako ste ikada izgubili nekoga koga ste voljeli, to je upravo taj osjećaj.", prenosi CNN.

"Upravo sam podijelio sjećanje na svoj gubitak sa zemljom. Mislim da je moja odgovornost dijeliti nešto od toga – jer je to dio naše povijesti", dodaje.

Richard se 1986. pridružio majci i obiteljima ostalih članova posade na Floridi kako bi gledao svog oca, zapovjednika misije Dicka Scobeea i šest drugih astronauta koji su se iskrcali na Challenger.
Sjeća se kako je stajao na krovu NASA-ine kontrole misije u svemirskom centru Kennedy. Navodi kako je bio uzbuđen što je nebo bilo kristalno čisto i što je pružilo savršen pogled na odvajanje Challengerovih čvrstih raketnih pojačivača.

Nekoliko sekundi nakon polijetanja Rich navodi da je odmah znao da nešto nije u redu, baš kao i njegova majka June.

"Svake godine je teško prisjetiti se tog događaja, no ono što neću zaboraviti jest tuga u majčinim očima", rekao je.

Istraga je pokazala kako je do eksplozije došlo radi pečata unutar raketnog pojačivača koji je procurio zbog hladnog vremena. Vrući ispušni plinovi izašli su kroz brtvu i probili vanjski spremnik goriva, što je izazvalo eksploziju.

Zapovjednik Dick Scobee, Christ McAuliffe, Gregory Jarvis, Judith Resnick, Mike Smith, Ronald McNair, Elison Onizuk taj dan su izgubili život.

Strašan javni aspekt tragedije ponekad zasjenjuje ostatak života Dicka Scobeea.

"Svi su vidjeli kako je umro moj otac. Svi su vidjeli kraj njegove karijere", rekao je njegov sin. "Ono što nisu vidjeli bio je njegov život – koji je bio nevjerojatan."

Od mehaničara do astronauta

Dick Scobee je započeo svoju karijeru u zrakoplovstvu kao mehaničar motora. Kroz školu i vojsku se probijao kako bi postao časnik, nakon toga borbeni pilot, a onda je osvojio mjesto u NASA-inom astronautskom korpusu.
Kvaliteta Dicka Scobeea bila je legendarna među njegovim kolegama, piše CNN. Učinio bi sve da se osjećate dobro u svojoj koži.

Rich Scobee nastavlja očevim stopama

U godinama nakon Challengera Rich je krenuo u svoju vojnu karijeru kao pilot F-16. Scobee navodi kako ga je otac naučio važne životne lekcije koje su bile korisne tijekom njegove karijere. Prošle godine je promaknut u generalno zrakoplovstvo i preuzeo je zapovjedništvo pričuvnog zrakoplovstva.
 

Pročitajte više