38 ljudi u Hrvatskoj zaraženo virusom, policija izdaje kazne od 8000 kuna za kršenje izolacije

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite obratio se medijima i javnosti od 16 sati s najnovijim informacijama o koronavirusu u Hrvatskoj. 

Na konferenciji za medije koja je održana jutros u 8:30 sati potvrđeno je pet novih slučajeva. Jutros je, dakle, broj zaraženih bio 37, a od konferencije za medije je narastao na 38.

Najnoviji slučaj je sportašica koja se zarazila u Rumunjskoj na natjecanju i koja ima blage simptome. Osim toga, ministar Božinović je otkrio kako policija provjerava drže li se sve osobe koje bi to trebale propisane samoizolacije, ali i dodao kako su kazne za kršenje izolacije 8000 kuna te kako se već izdaju.

Osim toga, rekao je i kako se radi na novim mjerama za vozače kamiona. 

"Kako bismo osigurali opskrbu za hrvatske potrebe, uvest ćemo poseban režim za vozače kamiona koji su iz Hrvatske i donose robu u zemlju. Oni će biti izolirani. Kad se iskrca roba iz kamiona, bit će smješteni u objekte koji mogu odgovarati uvjetima karantene, a također i objekti koji imaju prostor da bi se kamioni tamo mogli parkirati do trenutka kada obavlja sljedeću vožnju, drugog načina nema", rekao je.

>>TIJEK DOGAĐAJA

16:37 Alemka Markotić je danas zahvalila svim kolegama i premijeru koji je danas posjetio kliniku Fran Mihaljević te apelirala na građane da slušaju struku kako bismo se izvukli iz ove situacije.

16:35 Odgovarajući na pitanje kada se u Hrvatskoj može očekivati vrhunac, Krunoslav Capak je iznio svoje mišljenje, rekavši kako smo sada na uzlaznom kraju krivulje, a kada dođemo na fazu ravne crte, kada broj oboljelih na dnevnoj razini bude isti nekoliko dana, onda će početi padati.

"Kad EU dosegne svoju fazu ravne crte, i na nas će početi padati pritisak. Nama je važno da njih koji su pohvatali bolest vani uhvatimo, kao i njihove kontakte, i onda zaustavimo kroz rast. Ako se ovako nastavi, kroz neka dva do tri tjedna mogli bismo biti u fazi ravne crte po mojoj procjeni", rekao je.

16:30 U zagrebačkoj županiji će osoblje domova zdravlja u jednoj od prijamnih ambulanti raditi u zaštitnim odijelima, odgovorio je ministar Beroš na novinarsko pitanje.

16:29 Ministar Vili Beroš je također poručio da sva putovanja treba odgoditi do daljnjeg.

16:27 Ministar Božinović je rekao kako apeliraju na odgovornost svakog pojedinca. "To se odnosi i na putovanja građana osim ako je nužna potreba, ali i na dolaske u Hrvatsku, bez obzira radi li se o strancima ili domaćim državljanima. Oni koji misle da je dobro doći za Uskrs moraju biti svjesni činjenice da nije izvjesno da će povratak u zemlje iz kojih dolaze biti moguć. Vidite da se režim granica svuda pooštrava", dodao je.

"Apeliramo, ostanite na mjestu, ne putujte, time samo povećavate rizik da se nešto dogodi", zaključio je.

16:24 "Nadamo se da će gužve kroz par sati biti riješene na granici", rekao je Krunoslav Capak i dodao kako će se ljude evidentirati skeniranjem putovnica.

"Ukoliko je osobi određena mjera samoizolacije, policija će obavještavati inspektore o tome", rekao je.

16:22 Alemka Markotić je potvrdila još jedan slučaj zaraze i dodala kako je osoba u dobrom stanju uz povišenu temperaturu.

16:20 Zaražena je još jedna osoba, 38. u Hrvatskoj. Ministar Beroš je rekao kako se radi o sportašici koja se nedavno vratila s natjecanja u Rumunjskoj.

16:19 Božinović je otkrio kako policija puni podatke o osobama kojima je određena samoizolacija te kako će provjeravati drže li se osobe mjera.

"Postupat ćemo i po dojavama građana", rekao je i dodao kako policija postupa i izdaje kazne od 8000 kuna osobama koje se ne pridržavaju samoizolacije.

16:13 Prvi se obratio ministar Božinović rekavši kako broj zaraženih raste u EU i Hrvatskoj.

Rekao je kako razgovara s kolegama iz regije o prometu te kako se opskrba ne smije dovesti u pitanje. 

"Za to su potrebna jasna pravila, a to znači točan broj kamiona iz raznih zemalja. Svima je važno da je i sljedeća zemlja spremna prihvatiti vozače i kamione", rekao je.

"Kako bismo osigurali opskrbu za hrvatske potrebe, uvest ćemo poseban režim za vozače kamiona koji su iz Hrvatske i donose robu u zemlju. Oni će biti izolirani. Kad se iskrca roba iz kamiona, bit će smješteni u objekte koji mogu odgovarati uvjetima karantene, a također i objekti koji imaju prostor da bi se kamioni tamo mogli parkirati do trenutka kada obavlja sljedeću vožnju, drugog načina nema", rekao je.

Dodao je kako u sličnom smjeru razmišlja i EU te kako od ponedjeljka startaju dnevni dogovori ministara i vijeća EU.

Pročitajte više