40 milijuna Afrikanaca na rubu gladi

UZ POZORNOST koja je trenutno usmjerena na humanitarno stanje u Iraku, čelnik UNovog Svjetskog programa hrane (WFP) pozvao je u ponedjeljak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da ne zaboravi 40 milijuna Afrikanaca koji se nalaze na rubu gladi.

"Humanitarna pomoć je politički izbor, a ovo Vijeće je najvažniji politički forum na svijetu. Toliko je toga što svaki od vas može učiniti da usredotoči pozornost i resurse na prehrambenu krizu koja je sada zahvatila većinu pod-saharske Afrike", rekao je izvršni direktor WHO-a James Morris tijekom sastanka Vijeća sigurnosti o krizi hrane u Africi kao prijetnji miru i sigurnosti.

Govoreći o stanju u Etiopiji, Eritreji, Sahelu i zapadnoj Africi Morris je kazao da je, mada prosječna iračka obitelj ima zalihe hrane za mjesec dana, pokrenuta masovna akcije da se pokriju humanitarne potrebe Iraka s 1,3 milijarde dolara tijekom sljedećih šest mjeseci.

"Uvjeravam vas da bi ovih 40 milijuna Afrikanaca,većinom žena i djece, smatrali nemjerivim blagoslovom da imaju hrane za mjesec dana", rekao je on.

WFP trenutno prehranjuje 1,8 milijuna izbjeglica i 5,7 milijuna prognanika i povratnika u Africi.

"Koliko god to želio, ne mogu pobjeći od misli da imamo dvostruke standarde. Kako to rutinski prihvaćamo patnje i beznađe u Africi koje nikad ne bismo prihvatili u bilo kojem drugom dijelu svijetu?", upitao je Morris.

Morris je rekao kako je kriza hrane u Africi rezultat smrtonosne kombinacije suša, propalih ekonomskih politika, građanskog rata i AIDS-a.

On je kazao kako bi se u rješavanju problema gladi u Africi trebalo posegnuti za mjerama koje bi uključivale ekonomsku politiku afričkih zemalja, trgovinsku politiku u svijetu i veće donacije razvijenih zemalja.

Pročitajte više