Rijedak događaj u ratu. Ukrajinci odsjekli 400 Rusa i prisilili ih na predaju

Foto: Profimedia

Ukrajinske snage zarobile su desetke ruskih vojnika u Vovčansku, stratešni važnom gradu oko 5 kilometara južno od rusko-ukrajinske granice, čime su zadale snažan udarac ruskoj posrnuloj ofenzivi u Harkivskoj oblasti.

U teškim borbama tijekom vikenda ukrajinske trupe opkolile su čak 400 Rusa oko kemijske tvornice u središnjem Vovčansku i u njoj. Trideset Rusa predalo se nakon što su opetovani pokušaji njihova spašavanja propali, izvijestio je ukrajinski Centar za obrambene strategije.

Ruska ofenziva silovito krenula, ali...

Podsjetimo, prije nešto više od mjesec dana nekoliko desetaka tisuća ruskih vojnika otvorilo je novu frontu u 28-mjesečnom ratu protiv Ukrajine. Napadajući južno preko rusko-ukrajinske granice, ruski bataljuni brzo su zauzeli lanac slabo branjenih pograničnih sela i zatim napredovali prema Vovčansku, prvom velikom gradu između granice i milijunskog Harkiva, drugog najvećeg ukrajinskog grada, koji se nalazi oko 40 kilometara južno.

U Vovčansku su Ukrajinci odlučili postaviti čvrste obrambene linije. Dijelovi više ukrajinskih brigada, uključujući elitnu 82. zračno-jurišnu, pojurili su na sjever i u nekoliko tjedana teških borbi zaustavili rusko napredovanje sjeverno od rijeke Vovče, koja se proteže od istoka prema zapadu kroz središnji Vovčansk.

Rusi su pak okupili snage i napali. Najmanje dvije bojne sa stotinama vojnika upale su u kemijsku tvornicu PJSC Volčansky, na desnoj obali rijeke Vovče. Tvornice i drugi industrijski objekti često su poprišta borbi u Ukrajini jer njihove velike čvrste zgrade mogu skloniti vojnike i zaštititi ih od topništva i bespilotnih letjelica.

Ukrajinci odsjekli Ruse

Plan Rusa je očito bio zauzeti kemijsku tvornicu i zatim odatle pokrenuti operaciju prijelaza rijeke kako bi se probili u južni Vovčansk.

Plan je propao kada su ukrajinske snage napale zapadno od kemijske tvornice i napredovale nekoliko blokova prema sjeveru, odsjekavši Ruse u tvornici od pojačanja na zapadu.

"Gomila mrtvih orka"

"Rusi su ovdje okruženi s nultim izgledima za evakuaciju ili pojačanje", rekao je za Forbes jedan ukrajinski operater drona. "Gomila mrtvih i ranjenih orka", dodao je, koristeći žargonski izraz za ruske vojnike.

Ruski zapovjednici znali su da su u nevolji. Ovog vikenda naredili su svojim snagama zapadno od kemijske tvornice da napadnu ukrajinske položaje. "Ukrajinske obrambene snage odbile su dva pokušaja proboja do okruženih ruskih snaga", navodi Centar za obrambene strategije.

Krenula masovna predaja opkoljenih Rusa

Tada su se navodno počeli masovno predavati opkoljeni Rusi. Dok ruske i ukrajinske snage rutinski zarobljavaju jedni druge, rijetko to rade u desecima. Najveća zarobljavanja obično se događaju tijekom velikih urbanih opsada i kaotičnih užurbanih povlačenja.

Na početku rata stotine ukrajinskih vojnika predale su se nakon što su tjedne proveli u opkoljenom južnom gradu Mariupolju. Gotovo dvije godine kasnije, sredinom veljače, ruske pukovnije u napredovanju zarobile su desetke Ukrajinaca koji su se povlačili iz ruševina Avdijivke u istočnoj Ukrajini.

Činjenica da se toliko Rusa u isto vrijeme predalo u Vovčansku, gradu koji nijedna strana ne kontrolira u potpunosti i u kojem se vode silovite borbe, trebala bi poslati poruku ruskim zapovjednicima. Ruska vojska nije trebala zaglaviti u Vovčansku. I sigurno nije trebalo izgubiti potencijalno mnoštvo vojnika u neuspješnom pokušaju zauzimanja polazne baze za eventualni pokušaj prelaska jedne uske rijeke usred grada.

Nije potrebno spominjati da, kakvi god ciljevi Rusa bili kada su prošlog mjeseca prešli granicu sa sjevernom Ukrajinom, ne samo da ih ne postižu - njihovi izgledi za konačni uspjeh sve su manji jer su im snage blokirane, odsječene i prisiljene na predaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.