50 godina Canonovih SLR-a

PRIJE točno 50 godina Canon je prvi puta svijetu predstavio svoje SLR fotoaparate, bio je to model Canon Flex.

Single Lens Camera prvi je puta utjelovljena davne 1959. godine od kada je Canon uz neke konkurente gradio svijet fotografije. Danas su Canonovi SLR fotoaparati prihvaćeni kao standard u amaterskoj i profesionalnoj fotografiji, a tijekom proteklih ih je pedeset godina diljem svijeta prodano više od pedeset milijuna.

Svima poznata Canonova SLR serija EOS stvorena je 1987. godine s prvim modelom EOS 650 koji je prvi imao EF (Electro Focus) objektive kada je implementirana komunikacija objektiva i fotoaparata elektroničkim, a ne mehaničkim putem. EOS serija s EF objektivima stekla je veliku svjetsku popularnost te ih je prodano više od 40 milijuna primjeraka, a samo tijekom prethodne tri godine proizvedeno ih je 10 milijuna što se može zahvaliti prelasku s filma na digitalni zapis.

Rujan 2003. godine zapamćen je po predstavljanju modela EOS 300D koji je cijenom bio pristupačan gotovo svima, a njegova personalizacija i prilagodljivost gotovo da nisu imale kraja. Za profesionalne fotografe namijenjeni su modeli EOS-1 u kombinaciji s EF objektivima. Nedavno je Canon opet bio prvi, ovoga puta predstavio je EOS 5D Mark II koji je prva kamera s mogućnošću snimanja HD filmova.

V.M.

Pročitajte više