50 godina psihoterapijskog odjela u KBC-u Zagreb

Psihoterapijski odjel KBCa Zagreb proslavio je danas 50 godina svog djelovanja tijekom kojih su njegovi stručnjaci, uvođenjem novih metoda liječenja, dali veliki doprinos razvoju psihijatrije, istaknuto je na današnjoj proslavi u Edukacijskom centru KBCa Zagreb.

Početak psihoterapije u Hrvatskoj seže u 1948. godinu kada je, zahvaljujući profesorima Stjepanu Betlheimu i Dušku Blaževiću, u nekoliko podrumskih prostorija bolnice osnovan prvi psihoterapijski odjel u ovom dijelu Europe, sa šest psihoterapeuta.

Budući da se radilo o poratnom vremenu, već je tada liječen veliki broj pacijenata koji su patili od psihičkih smetnju. Prekretnica u djelovanju nastaje 1969. godine, kada odjel useljava u novu zgradu i dolazi do osnivanja Centra za mentalno zdravlje, a ubrzo zatim psihološka medicina postaje i zaseban predmet na Medicinskom fakultetu.

Ravnatelj KBC-a Željko Reiner istaknuo je kako je prihoterapijski odjel posebno značajnu ulogu imao 90-ih godina tijekom Domovinskog rata, te danas, kada zbrinjava brojne stradalnike, prvenstveno učesnike Domovinskog rada oboljele od PTSP-a.

Psihoterapijskom odjelu 50. obljetnicu su čestitali u ime pokrovitelja predsjednika Stjepana Mesića njegov savjetnik Esad Prohić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Veljko Božikov i pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Herman Vukušić.

(Hina) xmt yjn

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.