6-godišnjak pitao zašto mrtvi imaju otvorene oči: Djeci u vrtiću tete pustile dokumentarac o Vukovaru

Foto: dvss.hr

RODITELJI djece koja pohađaju vrtić Stari Sisak ostali su šokirani kada su im djeca rekla da su im tete prikazivale dokumentarni film o Vukovaru. Ravnateljica Nataša Andučić potvrdila je za Index da su djeca gledala dokumentarac, no tvrdi, prikazani su samo isječci, a ne cijeli film u kojem ima scena koje šokiraju i odrasle ljude.

Dokumentarac su prikazali odgajatelji iz objekta Bubamara, dok se u drugim objektima nisu prikazivali. Uprava se ogradila od ovog događaja te su svjesni da nije primjereno pokazivanje ovakvog filma djeci predškolskog uzrasta.

Roditelji su bili šokirani kada su im djeca kazala što su gledala u vrtiću u danima kada se obilježavao Dan sjećanja na Vukovar.

"Da li je normalno da se djeci od 4-5 godina prikazuje dokumentarac o Vukovaru? Bolnice, ranjeni, kamioni, ubijeni...", jedna je od reakcija na Facebooku.

"To nije ni za školski uzrast"

Neki su također napisali kako im dijete nije prestajalo govoriti o tome što je vidjelo, a jedna majka nije znala što da odgovori šestogodišnjaku koji ju je upitao zašto su ubijali djecu i zašto mrtvi imaju otvorene oči.

Svi se slažu da dokumentarni film o strahotama Vukovara nije za djecu u vrtiću.

"Pa kako djeci u vrtiću mogu puštati takvo nešto? To nije ni za školski uzrast, a kamoli za njih. Iskreno ni ja nisam mogla ponovno te grozote gledati", reakcija je jedne majke.

Upitali su se i kako to da ih traže dopuštenje za neke stvari, ali ne i za prikazivanje dokumentarnog filma koji nije primjeren za djecu vrtićke dobi.

Isprika roditeljima


"Navedena informacija je djelomično točna. Naglašavamo da dokumentarni film o Vukovaru nije prikazan u cijelosti, nego samo isječci, simboli grada Vukovara- vodotoranj,Vukovarska golubica i jedan isječak gdje se vide razrušene kuće.

Radi se o isječcima iz dokumentarnog filma, koji se prije nekoliko godina mogao nabaviti uz dnevni tisak, i bio dostupan svim građanima.

Kao odgojno obrazovna ustanova, svjesni smo da nije primjereno prikazivanje ovakvog filma djeci predškolskog uzrasta, te se ograđujemo od ovakvog događaja, koji se nipošto nije organizirao na nivou naše ustanove.

Ti isječci nisu prikazani u drugim objektima našeg vrtića. Ovo je jedinstvena situacija, koja se prvi puta dogodila u našoj ustanovi, te smo u skladu s tim odmah poduzeli odgovarajuće mjere i utvrdili što se točno dogodilo.

O prikazivanju filma uprava nije bila obaviještena, nego smo o tome saznali naknadno, od strane roditelja.

Odgajateljice su obrazložile da su pustile navedene isječke na zahtjev djece kako bi što zornije odgovorile na pitanja – što je to Vukovar, Vukovarska golubica i vodotoranj.

S obzirom da smatramo da se djeca mogu upoznati o istim sadržajima na drugačiji način, primjeren njihovoj dobi, ne podržavamo korištenje takvog materijala u odgojno-obrazovne svrhe u  predškolskoj  ustanovi.

Bez obzira na namjere odgajatelja smatramo to neprimjerenim, o čemu će se itekako povesti računa u daljnjem radu ustanove. Na roditeljskom sastanku, koji je uslijedio odmah nakon nemilog događaja, i nakon  što smo istražili cijelu kronologiju događaja, odgajatelji i roditelji iskazali su žaljenje što je sve poprimilo prevelike razmjere, ustanova kao i ja osobno ispričali smo se roditeljima.

Ravnateljica Nataša Andučić", stoji u priopćenju vrtića.

Pročitajte više