61 posto građana uhićenje Gotovine smatra lošom vijesti

PREMA rezultatima Pulsovog istraživanja koje je provedeno 8. prosinca nakon objave vijesti o uhićenju generala Gotovine, 61 posto hrvatskih građana smatra da je njegovo uhićenje loša vijest. Istraživanje je provedeno na slučajnom, reprezentativnom uzorku građana RH starijih od 18 godina.

Naime, na pitanje smatraju li da je vijest o uhićenju generala Gotovine dobra ili loša, čak 61 posto građana je navelo da je smatraju lošom vijesti, dok samo 14 posto ispitanika smatra da je to dobra vijest. Preostali ispitanici tu vijest smatraju niti dobrom niti lošom ili pak nemaju stav o tom pitanju.

Nešto malo manje od 2/3 ispitanika smatra da su u akciju uhićenja generala Gotovine bile uključene i hrvatske institucije.

Većina, od oko 61 posto ispitanika smatra da optužnica protiv generala Gotovine nije utemeljena. Nešto manji postotak, odnosno oko 50 posto, smatra da će suđenje generalu Gotovini na Haaškom sudu biti pristrano i neobjektivno dok samo oko 36 posto ispitanika smatra da će suđenje biti pošteno i objektivno.

Ispitanici su znatno više podijeljeni oko očekivanog ishoda suđenja. Podjednak broj ispitanika, oko 43 posto, očekuje da će general Gotovina biti oslobođen optužbi i da će biti osuđen.

Rezultati istraživanja pokazuju da je javnost vijest o uhićenju generala Gotovine primila drugačije od većine vladinih dužnosnika i političara u zemlji.

Pročitajte više