65 posto kandidata za finski parlament podržava bezuvjetni temeljni prihod

Foto: Hina

VELIKA većina kandidata koji se natječu za dolazeće parlamentarne izbore u Finskoj kaže da se slaže s principom bezuvjetnog temeljenog prihoda.

Ideju prema kojoj bi siromašni građani dobili novac potreban za život bez posebnih uvjeta javno je podržalo 65.5 posto od ukupnog broja kandidata.

Podaci su prikupljeni putem online ankete u kojoj kandidati odgovaraju na čitav niz pitanja, među kojima je i: "Treba li Finska uvesti temeljni prihod koji bi zamijenio postojeći najniži iznos socijalnog osiguranja?".

Prema pisanju YLE u anketi su sudjelovala 1,642 kandidata, a ideja o bezuvjetnom prihodu ima najveću podršku kod Zelenih (99 %) koje u stopu prati Lijevo savezništvo (95 %) i Centristi (83 %).

Bezuvjetni prihod uživa i podršku kod nacionalnih stranaka, podržava ga 57 posto kandidata Pravih Finaca i 53 posto kandidata Švedske narodne stranke (u Finskoj). 

Uvođenju mjere koju je opozicija popularizirala prošle jeseni pozivajući na nacionalni pilot program protive se Socijaldemokrati (80 % kandidata), Konzervativna stranka  (67 %) i Kršćanski demokrati (57 %).

Prema nedavnom ispitivanju javnog mišljenja, ideju o bezuvjetnom prihodu podržava 70 posto Finaca.

Finci na parlamentarne izbore izlaze 19. travnja.

Pročitajte više