7 je kandidata za vrh EK. Plenković je autsajder kraj Čarobnjaka, Asa, Stratega...

Foto: EPA

PREMA pisanju Euronewsa, čak je sedam glavnih kandidata za čelno mjesto u Europskoj komisiji nakon što je postalo vrlo izgledno kako Ursula Von der Leyen neće dobiti podršku za još jedan mandat na čelu EK. Među njima se nalazi Andrej Plenković, tehnički premijer hrvatske vlade i šef HDZ-a, stranke pravomoćno osuđene za korupciju. 

Bijeg od zlih ljudi 

Naglasimo kako se već duže vrijeme govori kako bi Plenković mogao prema Bruxellesu i da bi bio spreman prihvatiti bilo kakvu funkciju u EU. Šef HDZ-a do sada je opovrgavao takve napise, tvrdeći da je sve što ga zanima biti hrvatski premijer u trećem mandatu. No, je li to baš tako? 

Rezultati izbora baš i nisu išli na ruku HDZ-u jer ta stranka mora imati podršku Domovinskog pokreta, za koje je jučer Plenković tvrdio da su zli ljudi. Isto tako, Plenković je danas potvrdio kako će nositi listu HDZ-a za Europski parlament, dok, primjerice, na prošlim izborima za EU parlament nije ni bio na listi. 

Na kraju naglasimo kako je i njemački Bild pisao da je Plenković već izrazio interes za ponudu da bude kandidat za nasljednika Ursule von der Leyen. Odnosno prihvatio bi takvu funkciju.  

"Kako sada stvari stoje, mogao bi se i Plenković, baš kao i Sanader, zahvaliti na suradnji i reći do viđenja", uvjeren je europski parlamentarac iz redova SDP-a Fred Matić u kratkom razgovoru za Index, dodajući kako su male šanse da Plenković bude na vrhu EU s obzirom na to da je u svoja dva mandata obezvrijedio niz EU institucija.    

Čarobnjak, evergreen, pripravnica, as... 

No, vratimo se na popis Euronewsa na kojem je sedam kandidata, i to: Mario Draghi, Kristalina Georgieva, Roberta Metsola, Kyriakos Mitsotakis, Christine Lagarde, Klaus Iohannis i Plenković.

Na popisu Euronewsa nalazi se tako, kako ga nazivaju, Čarobnjak, odnosno Mario Draghi, bivši premijer Italije. Za Talijana kažu da u Bruxellesu uživa reputaciju osobe koja pokreće stvari i to kao čarolijom. Njegova prednost je što se smatra političarem iznad stranačke politike. Za njega je čak i mađarski šef vlade Viktor Orban rekao da mu se sviđa.  

Bugarska ekonomistica Kristalina Georgieva na čelu je Međunarodnog monetarnog fonda, a njena prednost je, osim trenutne funkcije, da bi mogla biti prva čelnica koja dolazi iz "proširene Europe". Nazivaju je europskim evergreenom jer se o njenom imenu vječno raspravlja kada je riječ o čelnim funkcijama u EU. 

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola dolazi iz Malte, a njena politička karijera na međunarodnom planu počela je jače sijati nakon što je postala prva EU političarka koja se sastala sa Zelenskim u Kijevu nakon ruske invazije na Ukrajinu. Minus joj je što još uvijek nema dovoljno iskustva.  

Kyriakos Mitsotakis, grčki premijer, Euronews naziva Asom. Mitsotakisa njegove kolege iz Bruxellesa predstavljaju kao vodstvo EPP-a u svom najboljem izdanju. Mitsotakis je omiljen među kolegama i svakako bi, kaže isti izvor, mogao preuzeti neko od čelnih mjesta u europskim institucijama. 

Bankarica, strateg i naš autsajder

Christine Lagarde, šefica Europske središnje banke od 2019. godine, navodno je također jedna od kandidatkinja za čelno mjesto. Mana je što bi njen izbor izgledao više birokratski nego kao netko tko se bira iz naroda.   

Klaus Iohannis, kojeg isti izvor naziva Strateg, u utrci je za glavnog tajnika NATO-a, no rumunjski predsjednik navodno ima šanse i za čelno mjesto u Europi. 

Andrej Plenković predstavljen je kao autsajder, koji bi mogao imati i veće šanse ako njegova stranka ne osvoji vlast u Hrvatskoj. Plenkovićeve prednosti su mnogobrojna poznanstva s kolegama, no morao bi, smatra isti izvor, stvoriti jako puno koalicija da zaista i osvoji to mjesto. 

"Hrvatski premijer vodi vladu od 2016. godine i mogao bi biti u iskušenju da nastavi međunarodnu karijeru, i to osobito ako njegova stranka bude poražena na izborima", piše Euronews. 

Plenković govorio da mu nije bitna EU, već treći mandat kao premijer

Podsjetimo kako je Plenković do sada naglašavao da samo želi biti premijer, i to u trećem mandatu, te da ga međunarodna politika ne zanima, no unatoč tome Plenković je danas potvrdio kako će nositi listu HDZ-a na europskim izborima. Kao što smo napisali u uvodu, riječ je o svojevrsnom iznenađenju jer Plenković nije bio na EU listama na izborima 2019. godine. 

"To je pobjednička lista onih koji stvarno rade za Hrvatsku u Europi, da bude jača", odgovorio je Plenković na upit te tako opovrgnuo da je riječ o njegovom bijegu u Bruxelles. 

Obezvrijedio je EU institucije

Da se Plenković sprema u bijeg, uvjeren je europarlamentarac Fred Matić, koji kaže za Index da je Plenković možda nekada prije i imao neke šanse za vrh EU, no da su te šanse sada bitno manje. 

"Ovo samo potvrđuje da se Plenković ne može nositi s Domovinskim pokretom i da se sprema daleko", tvrdi Matić podsjećajući na kraju kako je Plenković za vrijeme svoja dva mandata napadao EU institucije kada mu nisu išle u prilog. 

Pročitajte više