95. obljetnica osnutka zagrebačke Gradske knjižnice

ZAGREBAČKA Gradska knjižnica ove godine 7. prosinca obilježava 95. obljetnicu osnutka, 75. obljetnicu Knjižnice Božidara Adžije, 55. obljetnicu Knjižnice Tina Ujevića i 40. obljetnicu osnutka svog Glazbenog odjela Gradske knjižnice.

Voditeljica Gradske knjižnice Ljiljana Sabljak podsjetila je na današnjoj konferenciji za novinare da je 7. prosinca 1907. u Kamenitim vratima utemeljena i otvorena za javnost Gradska knjižnica. Prvi upravitelj knjižnice bio je dr. Velimir Deželić, a već početkom 1908. upravu preuzima Emilije Laszowsky.

Godine 1908. knjižni je fond imao 14.000 svezaka, dobivenih od zagrebačkoga gradskog poglavarstva i uglednih građana, poznatih književnih, kulturnih i znanstvenih djelatnika, a te se knjige čuvaju i danas u Gradskoj knjižnici. U prvoj Gradskoj knjižnici nalazila se i čitaonica sa 75 naslova novina i časopisa.

Voditeljica Sabljak naglasila je da su Pravila knjižnice iz 1907. ostala ista do danas.

Gradska knjižnica slavi i 40. obljetnicu osnutka svog Glazbenog odjela, prvog takvog odjela u Hrvatskoj, nastalog iz zbirke ploča, a danas je to suvremeni odjel s velikom zbirkom.

Knjižnice grada Zagreba danas su suvremeno organizirana mreža narodnih knjižnica, najveća ustanova među narodnim knjižnicama u Hrvatskoj, matična knjižnica za narodne i školske knjižnice u Zagrebu te Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a ujedno i jedna od najvećih zagrebačkih kulturnih ustanova, rekla je ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Davorka Bastić.

Jezgro mreže čine Gradska knjižnica i Knjižnica Božidara Adžije (narodne i znanstvene knjižnice), uz koje još djeluje osam područnih knjižnica s mrežom od 14 ogranaka na ukupno 24 lokacije, s Bibliobusnom i Matičnom službom.

Gradska knjižnica i Knjižnica Božidara Adžije, koja djeluje kao središnja knjižnica za društvene znanosti, najstarije su narodne knjižnice u Zagrebu, i među prvim narodnim knjižnicama osnovanima u Hrvatskoj, s kontinuiranim djelovanjem na pružanju knjižničnih i kulturnih usluga građanima svih dobnih skupina.

Zbirke Knjižnica grada Zagreba imaju 1.297.880 svezaka knjiga, koje je, uz brojnu audiovizualnu i drugu građu, lani koristilo 192.950 članova, građana Zagreba i bliže okolice, ali i brojni znanstvenici i stručnjaci iz cijele Hrvatske.



Pročitajte više