Adriju više neće čekati: Hrvatska provodi studiju izvedivosti za vlastiti plinski terminal na Krku

"HRVATSKA dogodine planira završiti studiju izvedivosti gradnje vlastitog terminala za ukapljeni prirodni plin", potvrdili su danas iz Plinacroa za Reuters.

"Zbog zastoja u implementaciji projekta plinskog terminala konzorcija Adria, odlučili smo pokrenuti studiju izvedivosti za drugu opciju. Očekujemo kako će studija biti dovršena u drugoj polovici 2013. godine", kazali su iz Plinacroa.

Alternativni projekt, koji kao i projekt Adria LNG-a u vidu također ima Krk, uključuje plutajući terminal u prvoj fazi, a koji bi kasnije mogao evoluirati u fiksni, kopneni terminal. Plinacro napominje kako bi alternativni terminal ukapljenog plina imao kapacitet između četiri i šest milijardi kubičnih metara plina godišnje. Pritom valja imati naumu kako Hrvatska trenutno na godišnjoj razini troši oko tri milijarde kubika plina.

Podsjetimo kako je konzorcij Adria LNG 2010. godine odgodila konačnu odluku o investiciji do 2013. godine, ponajprije zbog smanjene potražnje plin poradi ekonomske krize u Europi, ali i zbog nećkanja hrvatskih vlasti. Kapacitet tog terminala procijenjen je na 15 milijardi kubika plina godišnje, a projekt je trebao stajati oko 800 milijuna eura, piše Reuters.

Nakon što je konzorcij stopirao projekt, ministar Čačić je postao nestrpljiv i poručio kako Hrvatska više ne može čekati na terminal Adria LNG-a, te da je spremna početi od nule ukoliko joj Adria LNG ne proda dokumentaciju.

Pročitajte više