"Afrički bog rata" Charles Taylor se u Haagu opisao kao "žrtva i mirotvorac"

BIVŠI liberijski predsjednik Charles Taylor, poznat i kao "afrički bog rata", u svom je posljednjem obraćanju Međunarodnom sudu za ratne zločine kazao kako je, suprotno onome kakvim ga je opisalo tužiteljstvo, on bio žrtva i mirotvorac.

"Ono što sam napravio kako bi Sierra Leoneu donio mir, napravio sam časno", poručio je Taylor, koji tvrdi da je žrtva korumpiranog i licemjernog pravosuđa: "Novac je igrao ključnu ulogu na ovom suđenju".

64-godišnji Taylor je proglašen krivim po svih 11 točaka optužnice - za sudjelovanje u ubojstvima, silovanjima, novačenjima djece i tjeranju žena u seksualno ropstvo tijekom ratova u Liberiji i Sierra Leoneu, u kojima je ubijeno više od 250.000 osoba, te krijumčarenje "krvavih dijamanata". Optužen je da je upravo novcem od prodaje dijamanata kupovao oružje za Ujedinjenu revolucionarnu frontu (RUF) u Sierra Leoneu, koja je bila poznata po brutalnim ubojstvima diljem zemlje. Financiranjem RUF-a je, prema optužnici, izravno doveo do izbijanja građanskog rata u Sierra Leoneu, koji je u konačnici rezultirao golemim krvoprolićem.

Povijesna presuda prvom afričkom predsjedniku kojemu se sudilo pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu stiže nakon maratonskog procesa, koji traje otkako je Taylor uhićen 2006. godine. Presuda će mu biti izrečena 30. svibnja.

Pročitajte više