Agencija za zaštitu okoliša lansirala Hrvatski nacionalni portal Registra onečišćavanja okoliša

Foto: AZO.hr

AGENCIJA za zaštitu okoliša lansirala je nacionalni portal s podacima o ispuštanjima onečišćujućih tvari i otpadu, koji je nazvan Hrvatski nacionalni portal Registra onečišćavanja okoliša (HNPROO). Prvi je to hrvatski portal toga tipa s javno dostupnim podacima.


"Naime, lansiranjem portala Republika Hrvatska je ispunila međunarodnu obvezu o informiranju javnosti o ispuštanjima onečišćujućih tvari, otpadu, postrojenjima i njihovim lokacijama kroz aktivnu bazu po uzoru na europski PRTR - Europski registar ispuštanja i prijenosa onečišćujućih tvari", pojasnio je ravnatelj Agencije Neven Voća.

Osnova portala je baza koju je Agencija pokrenula 2008. godine i koja se razvila u jednu od najopsežnijih i najvećih baza podataka o ispuštanjima onečišćujućih tvari i otpadu u RH ali i u regiji. Trenutno u Registru onečišćavanja okoliša postoji više od 13.000 korisničkih računa, a broj operatera i postrojenja koji prijavljuju podatke u ROO raste iz godine u godinu.

Osim transparentnosti podataka o ispuštanjima onečišćujućih tvari, otpadu i samim onečišćivačima, pruža uslugu GIS preglednika tj. ažurnog on-line uvida u prostornu komponentu i pripadajuće informacije uz dodatne mogućnosti prostornih analiza i izvješća. ROO prati onečišćenja sastavnica okoliša (zrak, vodu i/ili more i tlo) prikupljanjem podataka o ispuštanjima 128 onečišćujućih tvari uključujući teške metale, pesticide, stakleničke plinove, čestice itd., te prati podatke o opasnome i neopasnome otpadu. Onečišćujuće tvari koje se prate izabrane su zbog potencijalnog rizika koji predstavljaju za zdravlje ljudi i stanje okoliša.

ROO je važan alat za kontinuirano praćenje trendova i napretka u smanjivanju onečišćavanja okoliša, kao i za praćenje usklađenosti s određenim međunarodnim sporazumima i utvrđivanje prioriteta i ocjena napretka postignutoga politikom i programima zaštite okoliša. Neophodan je javnosti, državnim i županijskim tijelima, industriji, znanstvenicima, nevladinim organizacijama kao jedinstvena baza podataka pomoću koje je osiguran uvid u stanje i trendove u okolišu te donošenje odluka o pitanjima zaštite okoliša.

Pročitajte više