Agonija radnika Dine se nastavlja: Ugovor nije potpisan, Turci zatražili odgodu do srijede

IZ MINISTARSTVA financija za Index nisu htjeli ni potvrditi ni opovrgnuti informaciju kako je došlo do dogovora između turskog investitora Čališkana, ministra financija Slavka Linića i uprave Diokija.

Prema informacijama Hrvatskog radija danas je potpisan predugovor Dioki grupe s turskim ulagačem Čališkanom o prodaji tvrtke kćeri Adria Oil. Hrvatski radio poziva se na izjavu predsjednika Nadzornoga odbora Diokija Zdravka Rumenovića.

No, Kako doznaje RTL, turski investitori su zatražili odgodu do srijede. Nikakvi potpisi još nisu stavljeni na papir. O želji turskih investitora da uzmu još jedan "time-out" Slavka Linića na sastanku u Ministarstvu financija izvijestili su predstavnici Diokija.

Radnici su se do sada previše puta opekli i ne vjeruju više nikakvim neslužbenim informacijama. Čekaju da iz Ministarstva financija stigne i službena potvrda da je ugovor potpisan.

"Mislim da je krajnje vrijeme i na to bi danas trebalo staviti naglasak, da se netko i službeno očituje i da se i predsjednik Uprave Diokija Leo Dolezil očituje i da kaže zbog čega ljudi devet mjeseci nisu dobivali plaću. Ako ništa drugo, da kaže u kojoj je fazi realizacije sada taj dogovor s turskim investitorom, nedostaje li još nešto i kolika je uopće realnost da se će se to realizirati", istaknuo je predsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije Predrag Mihaljević.

Podsjetimo, očekivalo se da će u ministarsvu financija pasti konačna odluka o sudbini Dine i Diokija. Ako turski Čališkan uskoro ne uplati 5 milijuna eura za plaće, mogla bi biti donesena i odluka o stečaju omišaljske Dine, što je prije nekoliko dana najavio ministar financija Slavko Linić.

Čeka se suglasnost Linića

Dok radnici nestrpljivo čekaju odluku, iz Ministarstva financija zasad šute. Ipak, prema riječima predsjednika Nadzornog odbora Diokija Zdravka Rumenovića odluka bi trebala bi poznata uskoro, te bi trebala biti pozitivna. Predugovori s turskim investitorima su prema neslužbenim informacijama potpisani, čeka se samo suglasnost ministra Linića.


"Po mome bi sve trebalo biti u redu, ali ja se držim one, prije skoči, pa onda reci hop, ne bih htio davati informaciju jer nisam sto posto siguran. Hoće li to 'piti' vodu ili neće ja ne znam, mislim da hoće", kaže Rumenović.

Ipak, prema informacijama koje je objavio Poslovni dnevnik, Čaliskan je u predugovor navodno unio niz izmjena i svojih prijedloga, a hoće li oni biti prihvatljivi i za ministra Linića, znat će se uskoro. Dopredsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije Predrag Mihaljević ističe: "Puno je proturječnih informacija, vrijeme je da se konačno razriješi cijela priča".

Krah gospodarske politike

"Cijelo vrijeme očekujem da će razum pobijediti jer ovo jednostavno nije firma za stečaj. Ono što stalno govorim, mislim da se država može odreći 350 radnih mjesta i 400 milijuna eura izvoza, to bi bio krah te gospodarske politike. Ako se to stvarno dogodi, onda će se jednostavno dokazati ono što je netko neki dan govorio, vezano za poljoprivredu, da lijeva ne zna što radi desna", poručuje Mihaljević.

Podsjetimo kako je Index prvi objavio informaciju kako turski investitori još uvijek nisu ni uplatili dogovoreni iznos od 5 milijuna eura, koji je trebao sjesti na račun tvrtke i to unatoč činjenici da je Vlada još prije dva tjedna donijela odluku o davanju državnog jamstva.

Dodatni uvjeti

Također prvi smo objavili da su turski investitori zatražili dodatne uvjete za preuzimanje ove hrvatske tvrtke. Ti "dodatni uvjeti" pojavili su se nakon što je Vlada donijela odluku o jamstvu.

"Na sastanku su razjašnjeni međusobni odnosi i obveze države koja vodi brigu oko osiguranja 5 milijuna eura za isplatu prve dvije plaće radnicima DINA-e i DIOKI-a. Država se obvezala na aktivno sudjelovanje oko nagodbe vjerovnika bankarskog sektora, državnih poduzeća i Porezne uprave te oko financijskog restrukturiranja DINA-e", objavila je Vlada nakon sastanka predstavnika DIOKI-a, DINA-e i tvrtke Čalikšan te predstavnika Vlade dodajući kako će se na odvojenom sastanku precizirati svoje odnose u postupku kupoprodaje DINA-e.

Pročitajte više