Ahmadinedžad: Izrael je lažni režim pod zaštitom SAD-a kojemu treba oduzeti teritorij

IRANSKI predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad ne prestaje šokirati svojim kontroverznim izjavama. U intervjuu za CNN ponovio je svoje radikalne stavove o holokaustu, Izraelu i homoseksualcima. Kazao je da ne želi osuđivati istrebljenje Židova tijekom Drugog svjetskog rata koje je provodila nacistička Njemačka.

"Što god da se u povijesti dogodilo ili nije dogodilo, ne želim to osuđivati. Zašto bih to učinio? Istraživači i učenjaci moraju biti slobodni provesti istraživanja i analize o bilo kojem povijesnom događaju", kazao je Ahmadinedžad.

Ahmadinedžad je kazao da za Izrael nema mjesta na Bliskom istoku. "Za razliku od Irana koji postoji već više od tisuću godina, Izrael postoji tek šest desetljeća. Oni nemaju povijesnih korijena", kazao je iranski predsjednik. Na pitanje što bi učinio da ga Izrael napadne, rekao je: "Svaka nacija ima pravo braniti se, ali postavljam ja vama sada pitanje. Zašto svijet funkcionira tako da individualac može dopustiti sebi da prijeti bogatoj zemlji koja ima svoje korijene u povijesti, kao što je slučaj s Iranom".

Iranski predsjednik nazvao je Izrael koji posjeduje nuklearno oružje "lažnim režimom" pod zaštitom SAD-a zbog čega je izraelski izaslanik u UN-u napustio sastanak o promicanju vladavine prava koji je jučer održan među visokim dužnosnicima UN-a. Pozvao je sve zemlje članice UN-a da "okupatore drže odgovornima za invaziju te učine sve u svojoj moći kako bi okupirani teritorij vratili prvobitnim vlasnicima".

Kritizirao je zapadne sile zbog sankcija koje su nametnule Iranu zbog nuklearnog programa te zato što su dopustile filmskim stvaraocima da ismijavaju proroka Muhameda referirajući se na film "Nevinost muslimana".

Pročitajte više