Akademik Barbić: HAZU jača znanost, obrazovanje i kulturu, temelje svake nacije

Foto: FAH

PETA obljetnica požeškoga Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) proslavljena je danas otvorenjem izložbe na kojoj je predstavljena različita dokumentacija koji svjedoči o radu te ustanove.

Voditelj tog zavoda akademik Dubravko Jelčić izrazio je zadovoljstvo zbog potpore koju ima od grada Požege i Požeško-slavonske županije, što omogućuje organiziranje mnogih izložaba, predavanja i okruglih stolova iz različitih područja znanosti.

U Hrvatskoj 29 zavoda znanstveni i umjetnički rad

O važnosti zavoda za znanstveni i umjetnički rad, kojih je u Hrvatskoj 29, govorio je potpredsjednik HAZU akademik Jakša Barbić, koji je istaknuo kako oni svojim radom i te kako pridonose očuvanju nacionalnog identiteta te stvaranju modernoga hrvatskog društva.

"Nije slučajno da je biskup Strossmayer u vrlo kratkom razdoblju osnovao dvije važne institucije - HAZU i prvo zagrebačko sveučilište, jer je govorio da su znanost, obrazovanje i kultura temelj svake nacije", rekao je Barbić.

HAZU djeluje na jačanju temelja nacije

Kako je istaknuo, HAZU danas djeluje na tom području i samo prošle godine bilo je oko 390 događaja i objavljeno je više od sto knjiga.

"Kad se uzme u obzir ono što smo preko Zaklade HAZU sufinancirali, to je više od 180 različitih izdanja. To je put kojim treba ići i moje je posebno zadovoljstvo da ovaj zavod u Požegi slijedi taj put", rekao je Barbić otvarajući izložbu.


Iako se Zavod u Požegi ubraja među mlađe zavode u Hrvatskoj, on, zahvaljujući voditelju i upraviteljici, iza sebe ima desetak izložaba i tri izdanja zbornika, što je impresivno, a još su dva izdanja u pripremi, rekao je akademik Barbić.

Najavljene aktivnosti do kraja godine

Upraviteljica Zavoda Snježana Jakobović najavila je aktivnosti do kraja godine.

Osim međunarodnoga znanstvenog stručnog skupa o unapređenju vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Hrvatske u EU, bit će održan i simpozij o palijativnoj skrbi i medicini te Dani otvorenih vrata Zavoda u sklopu kojih će biti postavljena izložba radova učenika s temom "Kraljević iz oka gimnazijalaca".

Sljedeću godinu Zavod će uglavnom posvetiti akademiku Andriji Štamparu, o kojem će biti priređen tematski skup, a u suradnji s gradom Pleternicom uredit će se spomen-soba u njegovu rodnom Brodskom Drenovcu.

Pročitajte više