Ako Kijev plati dio svojeg duga, Rusija bi mogla ponovno "otvoriti plin" Ukrajini

Foto: FAH

RUSKI ministar energetike Aleksander Novak izjavio je u utorak kako se nada da će ovoga tjedna biti postignut sporazum oko plinskog spora s Ukrajinom, ali da Kijev mora platiti dio svog velikog duga prije nego što Moskva obnovi opskrbu plinom.

Kijev je pod pritiskom Europske unije, koja posreduje u razgovorima i koja je zabrinuta da bi se također mogla suočiti s prekidima isporuke plina, da pristane na cijenu koju traži Rusija kao i na raspored otplate 5,3 milijarde dolara plinskog duga.

Napori za okončanje spora propali su u posljednjem trenutku već nekoliko puta i komplicira ih šira politička kriza između Moskve i Kijeva, ali su se izgledi za postizanje sporazuma povećali otkako je postignut napredak na prošlotjednim razgovorima u Berlinu.

Europa i dalje na ruskom plinu


Rusija je zaustavila isporuku plina Ukrajini u lipnju zbog spora, ali je priopćila da će nastaviti isporuke ostatku Europe, koja zadovoljava trećinu svojih potreba za plinom iz Rusije, a 40 posto plina prolazi plinovodom preko Ukrajine.

Novak je rekao tijekom posjeta Kazahstanu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako očekuje nove razgovore s Ukrajinom u četvrtak ili petak te da je jedno od glavnih pitanja koje treba riješiti raspored otplate ukrajinskog duga.

"Za nas je stav principa da dio duga treba platiti prije obnove isporuke (plina)", kazao je on u izjavi za novinare.

Pročitajte više