Aktivisti pokušavaju zaustaviti kineski festival tijekom kojeg se pojede 10.000 pasa

Foto: Duo Duo Animal Welfare Project/Humane Society International/Facebook

ZAPOČELA JE borba aktivista da se zaustavi kineski festival psećeg mesa u Yulinu tijekom kojeg se pojede više od 10,000 pasa od kojih se dio peče ili kuha dok su živi, piše Sydney Morning Herald.

Svake godine Kinezi skupljaju pse i mačke diljem zemlje i odvoze ih u grad Yulin, provincija Guangxi, gdje se od njih pripremaju jela za gozbu povodom ljetnog solsticija koji ove godine stiže 21. lipnja. Na festivalu se u prosjeku pojede oko 20 tona mesa.

Aktivisti i prosvjednici su prošle godine pohrlili u provinciju u pokušaju da zaustave protok kamiona za dostavu ili otkupe pse od ljudi koji su ih spremni pojesti. Organizirane su i molitve za životinje.

Pozivima da se zaustavi pokolj životinja ove godine se pridružio niz slavnih osoba. Tako Ricky Gervais i Ian Somerhalder već danima na svojim društvenim profilima objavljuju i dijele uznemirujuće fotografije i pozivaju na potpisivanje peticije na portalu Change.org koja traži zabranu "barbarskog" festivala.

"Festival okrutnosti"

Međunarodno društvo humanosti (HSI) gozbu u Yulinu naziva "festivalom okrutnosti" i ocjenjuje da se većina Kineza zgraža nad onim što se tamo događa.

Član društva Petar Li kaže da se uputio u Yulin kako bi posvjedočio pripremama i izvještava o klaonicama "punima krvi, unutarnjih organa pasa i mačaka". Na fotografijama se mogu vidjeti dehidrirane životinje u krcatim kavezima, od kojih dio navodno umire od dehidracije ili izgladnjivanja, trupla se ostavljaju na ulicama.



"Masivno klanje pasa se još uvijek događa u Yulinu iako lokalne vlasti pokušavaju ostaviti utisak da se s takvom praskom završilo," rekao je Li za MailOnline. "Vlasti u Yulinu su proglasile da se 'festival' neće dogoditi, ali to je samo semantika i tisuće pasa će umrijet zbog mesa zvao to netko festivalom ili ne."

Gervais je u pismo upućenom javnosti napisao da su mu scene iz Yulina koje su kamerama zabilježili aktivisti slomile srce. "Ja nikad neću zaboraviti izraz straha i čuđenja na licima tih jadnih životinja – pasa i mačaka u iščekivanju strašne sudbine".

 

Pročitajte više