Almira Osmanović odgovara ministru Mesiću: Nemate pojma, kupite Bonton!

ŠEFICA splitskog Baleta Almira Osmanović nije zadovoljna kako je ministar kulture Jasen Mesić primio njezino otvoreno pismo, koje mu je uputila nakon što je odbio potvrditi Duška Mucala za intendanta splitskog HNK.

"Vaš odgovor mi je samo potvrdio da doista ne razumijete o čemu govorite i da ste potpuno nekompetentna osoba za funkciju na koju su vas postavili", skresala je Osmanović Mesiću. 

"Samo dokazujete koliko ne znate"

Nije joj se dopalo što Mesić govori da odbijenica za Mucala nije politički motivirana, već se naslanja na odluku Vijeća za dramsku umjetnost Ministarstva kulture.

"Vi ste možda konzultirali Vijeće za dramsku umjetnost, ali osim njega postoji i Vijeće za glazbu i glazbeno-scenske umjetnosti, koje, pouzdano znam, uopće niste konzultirali, a jedino bi ono moglo izreći kompetentnu ocjenu o baletnom i opernom programu koji je predložio Duško Mucalo. To je samo dokaz koliko površno shvaćate svoju ulogu pri donošenju odluka o važnim pitanjima za hrvatsku kulturu. Upravo me vaša površna, opća i gotovo ulična ocjena programa potaknula da napišem otvoreno pismo", piše Osmanović.

Uvjerena je da bi odluka bila posve drugačija da je ministar konzultirao Vijeće za za glazbu i glazbeno-scenske umjetnosti. "Možda ih baš zato niste konzultirali", drži šefica splitskog baleta. 

"Vaš komentar je na granici zdravog razuma"

Nije joj se svidjelo ni što je Mesić proziva da je šutjela pri donošenju političkih odluka u Splitu, između ostalog i prigodom postavljanja Josipa Botterija Dinija za ravnatelja Galerije umjetnina.

"Ja se bavim isključivo poslom koji poznajem, a to je balet! Ovaj vaš komentar na granici je zdravog razuma. Koliko znam, svaka vlast postavlja i mijenja ravnatelje gradskih groblja, vodovoda, kanalizacije... Znači li da sam ja i u tim slučajevima trebala reagirati? Reagiram na ono što poznajem, a tako bi i vi trebali. Ja odgovaram za splitski Balet, a vi za funkcioniranje i strategiju hrvatske kulture. Nitko se ne bi trebao ustručavati pitati nešto što ne zna ili ne pozna dovoljno, pa tako ni vi. Govorite o mom očuvanju vlastitih interesa. Ako ste mislili na moj interes za boljitak splitskog Baleta, onda se s tim mogu složiti. Zbog čuvanja interesa nedavno smo dobila Nagradu grada Splita, zbog tog sam interesa i došla u Split i zbog tog interesa beskrajno me vesele stalni pozivi na gostovanja naših predstava po europskim metropolama koje su prepoznale našu kvalitetu", odgovara Mesiću Osmanović.

Pa što da Mucalo nije pisao svoj program?

Nije joj jasno kako ministar uopće može insinuirati da Mucalo uopće nije pisao svoj program. "To upućuje ponovno na vašu nekompetentnost i neznanje. Naime, ako niste znali, svaki se kandidat za intendanta o programu konzultira sa svojim budućim suradnicima. To je profesionalno i moralno. Po tom principu radio je i Duško Mucalo. Ili mislite možda da je trebao konzultirati vaše Vijeće za dramsku umjetnost da mu pomogne sastaviti program za balet i operu", pita se Osmanović.

Neka ministarstvo kupi Bonton Mesiću

Pojasnila je ministru i da ga pismom nije htjela diskreditirati kao osobu. Za to, kaže, nema ni razloga, ni potrebe, samo je željela reagirati na administrativno hladan i površan odnos prvog čovjeka hrvatske kulture koji se u slučaju Splita pokazao kao netko kome pogled prema jugu Hrvatske ne prelazi željezničku prugu koju vidi iz svog ureda u Runjaninovoj.

"Nakon vaše odluke ne prestajemo dobivati ogorčene komentare naše publike. Ogorčeni su jer ne vidite ono što oni vide i žive. Pun teatar koji posljednjih osam mjeseci dobro radi i funkcionira, unatoč teškim i neizvjesnim okolnostima koje nam vi namećete. Odgovarajući meni, odgovorili ste i Ivici Čikešu i Čedi Anti Martiniću, nacionalnom opernom prvaku i prvaku Drame. Taj položaj ne stječe se da vas netko na njega postavi, nego isključivo radom i talentom. Ali prema vašim kriterijima, oni ne zaslužuju nekoliko vaših, njima osobno, upućenih rečenica. Zato zaslužujete da vam ustanova na čelu koje ste kupi knjižicu čije je poznavanje korisno i potrebno čovjeku na vašem položaju. Knjižica je jeftina, zove se Bonton", zaključila je Osmanović.

Pročitajte više